Den svenska bloggaren Oscar Swartz blev i somras prisad av politikerbloggen för sitt engagemang mot FRA-lagen. Ett engagemang mot ”övervakningssamhället” som fick såväl riksdagsledamöter som regeringen att skaka i fogarna. Över 6,6 miljoner mejl från upprörda medborgare rasslade in i riksdagsledamöternas mejl-lådor och nu arbetar regeringen febrilt för att få fram en kompromiss som skall kunna passera såväl Swartz som EUs kritiskt granskande öga.
Nu är Oscar Swartz en av 25 personer som nominerats till att vara ”The Top 10 Who Are Changing the World of Internet and Politics”. Alltså de tio som använt Internet som verktyg för att på bästa sätt förändra politiken.
De tio utses genom omröstning på sajten Politics Online. Bland de 25 finns bland annat demokraternas presidentkandidat Barack Obama för hans användning av Internet för din kampanj. Den brittiska regeringen för webb-sidan Number10.gov.uk och nyhetssidan euobserver.com.
Oscar Swartz bloggsida swartz.typepad.com hyllas för sin kritik av såväl Bodström– som Ask-samhället, för att ha skapat ”blog quake” och fått svensk media att vakna för faran med FRA-lagen.
Politicsonline.com drivs av ett internationellt företag med syfte att utveckla Internet och nya teknologier som verktyg att påverka samhället. Tidigare års vinnare har varit en blandning av amerikanska presidentkandidater, Estland till mediaföretaget Al Jazeera. Carl Bildt utsågs 2003 till en av de tio för sitt bloggande.

politicsonline.com

Oscar Swartz blev årets medborgarjournalist HBT-samhället måste ta strid mot FRA-lagen