Beslutet innebär att Newmans kropp flyttas från den grav han delar med prästen Ambrose St. John. En man han levde med under tre decennier och som han i sitt testamente skrev att han ville bli begravd med. De två delar samma gravsten.

I Newmans testamente står det: ”Jag vill, av hela mitt hjärta, bli begrav i Fader Ambrose St. Johns grav – och jag framför detta som min sista absoluta önskan.

Några brittiska gayaktivister har antytt att beslutet handlar om en vilja att förstöra bevis om Newmans påstådda homosexualitet för att inte störa kanoniseringen.

Peter Tatchell kallar gravöppningen ”gravskändning och religiöst vanhelgande”.

– Det bryter mot Newmans upprepade önskan att ligga begravd i evighet vid sidan om sin livslånga partner, sa Tatchell till The Independent. De har varit tillsammans under mer än 100 år nu och Vatikanen vill störa deras frid för att dölja det faktum att kardinal Newman älskade en man. Det är ett skamligt, vanhedrande svek mot Newman av en homohatande katolsk kyrka.

Då St. John dog skrev Newman, ”Jag har alltid menat att ingen förlust kunde liknas vid en makes eller hustrus, men jag ser det som svårt att tro att något kan vara större, att någons sorg kan vara större, än min.

Kyrkan menar att Newman inte var homosexuell och att helgons gravar måste vara lätta att besöka för troende.
De har anklagat Tatchell och andra för att felaktigt överföra dagens kategoriseringar på den victorianska tiden då intensiva och passionerade men celibatära samkönade relationer uppenbarligen var vanliga bland engelska katoliker.