Det är knökfullt när doktoranden Niklas Eriksson från Malmö Högskola ska prata om män som säljer sex. Påfallande många i publiken denna regnbågsfestivalkväll är tjejer. Det blir en hel del siffror, men intressanta siffror. Två och ett halvt tusen män som har sex med män har svarat på frågor om sex. De har nåtts via Ronny Tikkanens undersökning om män som har sex med män. Och de tillfrågade var mellan tonåringar (som yngst 15) och uppåt 80-åriga pensionärer. Nästan hundra av dem – de flesta mellan 20 och 30 – hade sålt sex under det senaste året.
Niklas, som forskar vid Malmö Högskola, benar ut sina uppgifter. Att sälja sex ses ofta som en storstadsgrej. Så är det inte. Nätet gör att det är nästan lika enkelt att sälja sex i Tomelilla eller Laxå som i Malmö eller Stockholm. Nästan hälften av säljarna studerade. Bara 14% var arbetslösa. 40% hade en bakgrund som första eller andra generationens invandrare. Men, som Niklas Eriksson påpekar, räknas han själv statistiskt sett till den invandrargruppen eftersom hans mor är född i Finland. En tredjedel av säljarna var under 20, men majoriteten över.
Bland killarna som sålt sex finns det Niklas kallar ”äventyrlighet”. De är sexuella spänningssökare, eller kanske risktagare.
I Australien finns forskning som pekar på att nysmittade med HIV också tillhör dem med ett bredare sexuellt register, berättar han. De australiska svaren visade att de killarna bland annat gillade gruppsex och sexuella rollspel, att de testar droger och använder avbrutet samlag som skydd. Bland de svenska sexsäljarna i Niklas Erikssons undersökning hade 21% drabbats av en sexuellt överförbar sjukdom det senaste året. Motsvarande siffra för dem som inte sålt sex var nästan hälften så hög. Över en tredjedel hade haft oskyddat analsex.
– Sexsäljarna är mer utsatta för hälsobekymmer. Men det har inte satsats på HIV-prevention till dem.
Hans slutsats är att det troligen skulle vara bra med riktade insatser till killar som säljer sex.
– Samtidigt kan det vara negativt att peka ut dem. Det behövs kanske individuellt anpassade budskap.
Nu går han vidare, många av dem som svarat på enkätfrågor djupintervjuas. Men Niklas vill komma i kontakt med fler killar som sålt sex till män.

[email protected]
Qruiser:
mänsomsäljer

Tidigare forskningsrapport: www.rfsl.se/halsa

Tikkanens lösning för män som har sex med män