”Tidpunkten för dessa förordningar är djupt oroväckande”, säger Victoria Neilson, juridisk direktör för Immigration Equality. ”Kongressen utfärdade en tvåparti-budskap till förvaltningen: Ta bort hiv som ett hinder för resor och invandring. I stället för att helt enkelt sätta stopp för reseförbudet så behandlar förvaltning återigen hiv annorlunda än alla andra medicinska tillstånd.”

I juli upphävdes det lagstadgade förbudet som del av en återfinansiering av presidentens ”Emergency Plan for AIDS Relief”, som Bush var angelägen om att få genomförd. Men förändringar av regelverket hos USAs motsvarighet till Socialstyrelsen behövdes för att ta bort hiv från listan över ”smittsamma sjukdomar av betydelse för folkhälsan” som finns med vid visumansökningar. En lista som regleras av en annan lagstiftning än den som upphävdes.

Samtidigt innebär den nya förenklade visumansökan från Homeland Security att hiv-positiva resenärer på kortare besök i landet fortfarande måste uppfylla en rad stränga kriterier, liksom att helt ge upp möjligheten att ansöka om green card, till och med om man gifter sig med en amerikansk medborgare.

”Hellre än att fortsätta med dessa onödiga och potentiellt skadliga undantagen i visumreglerna borde presidenten aktivt arbeta för att hans administration eliminerar hiv från den här sjukdomslistan innan han lämnar Vita Huset i januari ”, kommenterar den demokratiska medlemmen i representanthuset Barbara Lee, som ledde ansträngningarna för att upphäva hiv-förbudet.