– Det är oacceptabelt att se kvinnor som tycker om en manlig livsstil inklusive att klä sig i sådana kläder män bär, förklarade rådets ordförande Abdul Shukor i samband med domslutet.

Homosexualitet är redan indirekt kriminaliserat i Malaysia. Detta genom en paragraf i brottsbalken som förbjuder sodomi, vilket täcker en rad sexuella handlingar som beskrivs varandes mot naturen. Den som döms för sodomi kan få upp till 20 års fängelse. En liknande lag, med något annorlunda straffskalor, finns också i andra före detta brittiska kolonier i Asien, som Indien och Singapore. Lagen har dock i Malaysia använts enbart i fall med homosexuella handlingar mellan män och inte också mellan kvinnor.

Fatwarådets domslut kan nu komma att leda till en uttrycklig kriminalisering av lesbiskt sex i Malaysia. De 60 procent av landets invånare som är muslimer lyder under shariadomstolar, vilka det Nationella Fatwarådet är övervakare av. Dessa dömer i civilrättsliga mål. Resterande 40 procent av befolkningen lyder i alla rättsliga mål under statliga sekulära domstolar.

Förra året förklarade en shariadomstol i landet att ett ingånget äktenskap mellan en kvinna och en kvinna till man-transperson var ogiltigt. Domstolen, i södra Malacka, slog fast att Zaiton Aziz och Mohamad Sofian Mohamad var tvungna att separera eftersom Mohamad biologiskt sett var att räkna som en kvinna. Mohamad Sofian Mohamad hette tidigare Mazinah Mohamad och hade lyckats få sitt namnbyte godkänt av myndigheterna. Paret gifte sig vid en ceremoni i en moské 2002. Brudens familj anmälde dock äktenskapet till shariadomstolen, då man menade att brudgummen var kvinna.

Malaysias före detta vice premiärminister och numera oppositionsledare Anwar Ibrahim har tidigare dömts, och suttit sex år i fängelse, för sodomi i något som allmänt ansågs vara en politiskt motiverad rättegång. I somras anklagades och arresterades Ibrahim återigen för att han ska ha begått homosexuella handlingar, något han avfärdade som en politiskt motiverad anklagelse för att undergräva hans möjlighet att verka som politiker. Ibrahim fick stöd för sin version från bland annat människorättsorganisationen Human Rights Watch. Därifrån menade man att regeringen i Malaysia använde anklagelserna som ett led i att försöka ”manipulera det juridiska systemet för att söka öka stödet för sitt fortsatta styre och underminera oppositionen”.

Religiös domstol tvingade gift par att separera