Spekulationerna kring varför Proposition 8 antogs i folkomröstningen i samband med de amerikanska valen i tisdags, trots motsatt resultat i opinionsundersökningarna, pågår nu för fullt i USA. Proposition 8 innebär att endast äktenskapen mellan en man och en kvinna skall erkännas av delstaten. Tidigare i år beslutade Högsta domstolen i Kalifornien att samkönade par skulle få gifta sig under samma lagstiftnings om heterosexuella par.
I spekulationerna om varför en majoritet röstade för Proposition 8 diskuteras enligt Contra Costa Times att opinionsundersökningarna missade osäkra katoliker som ”skakats upp ur sin osäkerhet vid söndagsmässan och gått för att rösta”. Andra menar att det ovanligt stora valdeltagandet av afroamerikaner och latinamerikaner påverkat resultatet. I CNNs valundersökningar visar just dessa två grupper i högre grad än genomsnittet ha röstat för Proposition 8.
Omkring 18 000 samkönade par uppskattas av the Williams InstituteUCLA universitet ha ingått äktenskap. Det är dessa 36 000 personer som genom valresultatet nu plöstligt inte längre är gifta. Redan på onsdagen lämnade gay-aktivister in tre ansökningar till Högsta domstolen om att ogiltigförklara innehållet i Proposition 8, rapporterar LA Times.
I West Hollywood rapporteras tusentals personer ha deltagit i en protestmarsch mot valresultatet och i San Francisco hundratals. Medan Ron Prentice från rörelsen Protect Marriage kallade det ”en stor dag för äktenskapet” sa nygifta Ellen DeGeneres att hon är ”fullständigt förkrossad.

Trots Obamas seger; oro i gaysamhället efter valförluster

I USA sprids nu en valfilm mot Proposition 8 som varnade för konsekvenserna av att Proposition 8 antas. Valfilmen speglar hbt-samhällets oro nu när valet gått emot dem i såväl Kalifornien som Arkansas, Arizona och Florida.