Bröllopsklockorna ljöd för första gången för samkönade par i den amerikanska delstaten Connecticut på onsdagen.
Den tionde oktober förklarade Högsta domstolen i Connecticut att äktenskapslagarna även skall omfatta samkönade par. Därmed följde man Massachusetts och Kaliforniens tidigare beslut och blev den tredje delstaten i USA som gör äktenskapet könsneutralt.
På onsdagen kunde så de första samkönade paren gifta sig och ingå äktenskap.

Jody Mock gifte sig med Beth Kerrigan i närvaro av barnen Fernando och Carlos. Längst till höger vigselförrättaren Essie S. Labrot

Bland de första fanns Michael Miller och Ross Zachs som inför hurrande bröllopsgäster vigdes i West Hartford. Jody Mock och Beth Kerrigan vigdes av Essie S. Labrot och kunde i närvaro av sina barn Fernando och Carlos skriva under vigselbeviset i West Hartfords stadshus. De två var bland dem som väckte den talan mot delstatens regler för äktenskap som ledde till att även samkönade par nu kan vigas.

Arga protester mot proposition 8 i New York i onsdags

I och med folkomröstningen i samband med valet den 4 november vann lagförslaget som innebär att äktenskapet i Kaliforniens konstitution skall definieras som en förening mellan en man och en kvinna. Sedan valet har demonstrationer och protester mot Proposition 8, som tar ifrån 18 000 samkönade par deras redan ingångna äktenskap.
På onsdagskvällen protesterade flera tusen New York-bor utanför mormonernas tempel och nu på lördag genomförs fortsatta stora protester i Kalifornien mot folkomröstningens resultat.
Att stämningen och känslorna är starka i Kalifornien går inte att ta miste på.
Det talas nu om ”ett andra Stonewall” med referens till det upplopp som skedde i New York 1969 och som blev starten på den moderna gayrörelsen. Pride firas varje år världen över till minne av hur hbt-personer för första gången satte sig emot ständiga polisrazzior mot gayställen.
Ett av de mest uppmärksammade mediala uttalandena mot valresultatet kom i TV-kanalen MSBC där deras kolumnist Keith Olbermann efter att konstatera att han själv är heterosexuell höll en brinnande appell mot de som röstade för Proposition 8 och därmed mot samkönade pars möjlighet att manifestera sin kärlek.
Kanske något för Göran Hägglund att lyssna på?

Läs även: Nu kan Carol och Janet gifta sig