– Domstolen har instruerat regeringen att inte upprätthålla någon form av diskriminering som är relaterad till kön. Detta är ett banbrytande beslut för de sexuella minoriteterna och vi välkomnar det, säger Sunil Babu Pant till Press Trust India.
Pant är en av grundarna av hbt-organisationen Blue Diamond Society i Nepal. Han är även, sedan maj i år, ledamot i Constituent Assembly, det nyinrättade parlamentet i Nepal vars främsta uppgift är att utarbeta en ny författning. Pant representerar det mindre vänsterpartiet Communist Party of Nepal (United).
Högsta domstolen har beordrat regeringen att tillsätta en kommitté som ska ha till uppgift att utarbeta lagstiftning som erkänner äktenskap mellan samkönade par. Tidigare i år har lagstiftning som juridiskt erkänner transpersoner i Nepal som ett tredje kön införts. Detta har medfört en förbättring av transpersoners ställning i landet, som sedan demokratin återinfördes i år styrs av en maoistledd regering. Enligt Pant kommer Högsta domstolens domslut medföra att all lagstiftning som innebär diskriminering av hbt-personer måste avskaffas. Hittills har regeringen i Nepal inte kommit med någon reaktion på domslutet, som är ett uppföljning av ett tidigare domslut från december förra året som fastställde att hbt-personer har rätt till likvärdiga rättigheter och skyldigheter i enlighet med författningen.
Situationen i Nepal för hbt-personer är på väg att genomgå betydande förbättringar. Detta i samband med att landet genomgått en politisk omvälvning som bland annat inneburit ett avskaffande av monarkin till förmån för republik och inrättande av parlamentarisk demokrati. Fram till för mindre än ett år sedan kunde hbt-aktivister bli godtyckligt arresterade av polisen. Flera fall av polismisshandel av hbt-personer har rapporterats under de senaste åren.