I 20 år har nu Världsaidsdagen uppmärksammats världen över. Dagen instiftades av FN-organet UNAIDS och varje år har man formulerat ett internationellt tema för dagen. I år är det ”Live and let live”.
Under dagen kommer ljusmanifestationer och ljusmarscher att hållas på flera platser runt om i Sverige. I Stockholm är Kungsträdgården centrum för aktiviteterna där ett fackeltåg avgår 18.00 till Engelbrekts kyrka där en konsert hålls med bland andra Shirley Clamp.
I Göteborg uppträder Hellmans Drengar i Domkyrkan 19.00 i samband med en minnesstund med ljuständning.
Malmö har, som vi tidigare skrivit om, en stor gala på Hipp. Det blir även öppet hus i Noaks Arks och Positiva Gruppens lokaler och en ljusceremoni vid Triangeln.
Fackeltåg, ljusceremonier och ljusmarscher hålls även bland annat i Gävle, Härnösand, Kalmar, Katrineholm, Norrköping och Uppsala.
I Linköping håller idag hiv-aktivisten Cege Hedén tal och fokuserar på den fortsatta diskrimineringen av hiv-positiva inom vården.
– Den har förvärrats, menar han. Frågan har inte diskurerats under många år och därmed som finns vi inte och vården har blivit osäker på hur man skall hantera hiv-positiva.
– Kan du ge några exempel på hur diskrimineringen ser ut idag?
– Du kan få en bokad tid hos tandläkaren och när du kommer dit och berättar så som lagen kräver om din hiv-status så finns plötsligt inte tiden eller så får du vänta till alla patienter är behandlade och kliniken gjorts om till en rymdstation. Eller så kommer du med en bruten tumme till en vårdcentral. Och där får man vänta länge eller så blir man hönvisad till en hiv-klinik. Men hiv-klinikerna skall väl inte ägna sig åt att gipsa tummar!
I sitt tal kommer Hedén även att tala på temat ”svikna löften”. Han exemplifierar med det han uppfattar som ett lamt och passivt agerande när det gäller reserestriktioner för hiv-positiva. Fortfarande finns många länder som på olika sätt begränsar hiv-positiva möjlighet att besöka landet. Han kräver även att hiv-positiva skall erbjudas billigare tandvård inom det särskilda tandvårdsstödet.
– Munhygienen är så viktig för hiv-positiva eftersom det är där som infektionerna ofta startar, säger Hedén och tar även upp behovet för att kunna erbjudas plastikoperation som ingår i högkostnadsskyddet.
– Jag hoppas att man skall kunna pröva med någon klinik som kan erbjuda plastikoperation för det utmärglade utseendet som kan följa på medicineringen, säger Hedén.
Cege Hedén tal hålls i RFSL Linköpings lokaler vid åttatiden på måndagskvällen.

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%

Världsaidsdagen landet runt i QX Gay Map