Barents Rainbow Festival & Conference firades första gången 1999 i Piteå, efter ett gemensamt initiativ av RFSL Nord och norska LLH Finnmark. Tanken var att skapa ett forum för hbt-personer i Barentsregionen, det vill säga norra Norge, Sverige och Finland samt nordvästra Ryssland.

Efter det har konferensen flyttat runt mellan länderna för att till tioårsjubileet återvända till Piteå, där allt började.

Fredagen inleddes med en temadag om hatbrott, där bland annat riksdagsledamot Hannah Bergstedt (s) från Piteå och Norrbottens läns landstings folkhälsoråd Agneta Granström (mp) medverkade, under ledning av moderatorn Elisabet Qvarford från TCO.

Folkhälsorådet Agneta Granström berättade bland annat om den beredning som genomförts inom landstinget kring hbt-personers situation och som visade att Piteå står ut bland länets kommuner, medan de flesta andra kommuner tävlar om sistaplatsen.

Huvudföreläsare var journalisten Facundo Unia, som själv drabbats av hatbrott i samband med att han blev misshandlad under Stockholm Pride 2003 och som berättade om några konkreta svenska hatbrottsfall, samt Anneli Svensson från RFSL:s hatbrottsjour, som visade hur hatbrotten mot hbt-personer ökat och att hälften av utövarna är under 20 år.

Eftersom föreningens stora informationsprojekt Ett bättre hbt-Norrland snart avslutas efter tre års arbete var det också flera av de inbjudna som tog upp vikten av att verksamheten på något sätt kan fortsätta.

Fredagskvällen avslutades med en välbesökt pubkväll på föreningsklubben Polstjärnan.

Under lördagen hölls mer interna diskussioner mellan representanter för de olika hbt-föreningarna, där bland annat tre ryska grupper deltog, från Murmansk, Petrozavodsk och Archangelsk. Det framkom också att situationen i Ryssland är många gånger värre än den är i Sverige då det gäller diskriminering och våld mot hbt-personer.

De 50-talet konferensdeltagarna enades om att fortsätta samarbetet med målet inställt på att hålla nästa års konferens i Norge samtidigt som arbetet inleds med att hitta finansiering för att den 12:e Barents Rainbow Festival & Conference ska kunna hållas i Archangelsk.

Helgen avslutades med ett stort Barents Rainbow PartyMusikhögskolans kårhus, i samarrrangemang med studentkåren. På scen stod MLI från dragkinggruppen Dragonkings samt Starshow from St Petersburg, som gjorde sitt första framträdande i Sverige med en spektakulär och välregisserad show med en internationell artistkavalkad, där såväl Alla Pugatjova som Verka Serduchka ingick.


BILDER FRÅN KONFERENSEN