I samband med att äktenskapspropositionen på torsdagen lämnades över till riksdagen ville RFSL passa på att bjuda kristdemokraterna på bio. Propositionen som läggs innehåller de förändringar i äktenskapsbalken som de fyra allianspartierna är eniga om, dvs allt utom de delar som rör att göra äktenskapet könsneutralt.
När nu propositionen presenterats för riksdagen så kommer ledamöterna att kunna lägga följdmotioner.
– På det sätt som debatten förs från kristdemokraterna är det tydligt att de inte vill tillskriva hbt personer samma värde som andra människor i samhället, förklarar förbundsordföranden Sören Juvas inbjudan som skickats ut. Då vi inte vill tro på att kristdemokrater är onda personer utgår vi från att det är ren okunskap som gör att kd tvingar regeringen att lägga en urvattnad proposition.
Julklappen man skänker i bästa ”vända andra kinden till”-stil innefattar att förbundet bjuder de riksdagsledamöter från kd som vill att se på filmen Patrik 1,5. Filmen berättar två män som godkänts som adoptivföräldrar och som lyckliga får veta att de skall bli föräldrar till en ett och ett halvt år gammal son. Men så visar det sig att ett kommatecken hamnat fel och att det egentligen handlat om en 15-årig, minst sagt homofob, kille. Filmen är en av de mest sedda svenska filmerna denna höst.
– RFSL vill med den här julklappen ge Kristdemokraterna inblick i hur en familjerelation kan se ut, att livet har sina upp och nedgångar men att det är kärleken som är det centrala i ett förhållande, säger Juvas.
När QX ringer upp på torsdagen för att höra om någon nappat på erbjudandet så är svaret nekande.
– Ingen har ännu så vitt jag vet hört av sig, säger Sören Juvas, men lägger till
– Men erbjudandet står kvar.