Efter att News of the World publicerat en privatinspelad video av Prins Harry fån hans tid i Afghanistan har debatten vågor gått höga i Storbritannien. Främst har debatten rört att hans kommentar om ”vår lilla paki-vän, Ahmed” ansetts rasistiskt sagt. Han kommenterar en annan soldat han filmar som att han ser ut som en ”raghead” (turbanskalle”). Då kriget i Afghanistan förs mot islamistiska grupper har hans kommentarer ansetts minst sagt olämpliga.
Även en sekvens där hangör sexuella antydningar om en kamrats armhävningar har retat upp britter: ”“How do you feel? Gay? Queer on the side?“ Och så säger han till en annan soldat “Anything you want to say? There’s no secrets here. Quickly just tell me what the f ** k is going on?“
Under videon får han, medan han delar ut order, frågan av en soldat om hans könshår också är rött. ”Förlåt” säger han och svarar sen kort ”ja, det stämmer”.
Och i en annan sekvens, under en fest, kysser och slickar han en kamrats kind och säger ”Jag älskar dig”.
Den brittiska lobbygruppen Stonewall krävde i ett uttalande efter att videon publicerats att Prins Harry skall be om ursäkt för att han kallade en kamrat Queer. En förolämpning mot homo, bi och transpersoner som tjänstgör i Afghanistan, menar de och kritiserar att Prins Harry omedelbart bett om ursäkt för det som uppfattats som rasistiska kommentarer, men inte de som kan ses som homofoba.
Idag säger dock en av Storbritanniens främsta hbt-aktivister, Peter Tatchell, att Prins Harry inte uppträtt homofobt.
– Jag kan inte se något kränkande i det sammanhang och på det sätt han använder ordet queer, säger Tatchell. Det uttalades inte hatfyllt, aggressivt eller elakt.
Och inslaget där han kysser sin kamrat på kinden menar Tatchell snarare visar att prinsen är gayvänlig.
– Vi borde bråka om den verkliga homofobin, inte påhittade fördomar, säger Tatchell. Prinsen är nummer tre i tronföljden. Att han gladeligen ger en soldatvän en offentlig kyss och slickar hans ansikte uppfattar jag snarare som frigörande och upplyst för att vara en heterosexuell man. Om fler heterosexuella män vore så avslappnade inför att visa uppskattning för någon av sitt eget kön så skulle världen vara en mycket bättre plats.

Läs mer på Pinknews.co.uk
”Liberated and enlightened” Prince Harry is not homophobic claims Tatchell
Stonewall: Prince Harry must apologise for homophobic remarks