Misshandeln som börjar i vagnen fortsätter i T-centralens perrong. Allt fångas av perrongens övervakningskameror. QX har skrivit om fallet tidigare och nu har domen kommit mot de båda gärningsmännen. Tingsrätten anser att det var ett hatbrott.

Lee och Pekka hade besökt Patricia den 24 mars 2008. De satte sig på tunnelbanetåget och under färden la Pekka armen om sin vän. Max och Johannes befann sig i samma vagn och de började visa sin avsky. Bland annat sa de ”undra vem som är tjejen i förhållandet”.
I domen beskrivs händelsen vidare:
Pekka ser att killarna tittar på dem och tycker att de ser ut som ”nynazister”. Pekka känner sig rädd och tror att killarna är ute efter bråk och han undviker ögonkontakt.

Gärningsmännen börjar skrika svordomar mot gaykillarna bland annat ”Buttboys”. Lee som är engelsman förstår inte vad killarna säger och ber dem prata engelska.
Men gärningsmännen svarade att detta är Sverige och här pratar man svenska. Medan de börjar närma sig gayparet blir Max och Johannes tonläge mer fientligt. Pekka skyddar ansiktet mot slaget som plötsligt kommer.

Han skriker högt av smärta och Lee försöker knuffa undan Max. Gaykillarna försöker ta sig från platsen men misslyckas. Max slår ner Lee som tappar medvetandet. Han vaknar på golvet av att någon drar honom i håret och släpar ut honom från tåget mot perrongen. Där får han ta emot en hel del slag.

Handgemänget fortsätter sedan ute på perrongen där tunnelbanans övervakningskamera fångade det hela. På övervakningskameran syns två killar som ser ut att vara ”nationella”.

I filmen syns det hur Max sparkar Pekkas kropp och knuffar och drar ner honom på golvet. Samtidigt som Johannes slår en serie knytnävsslag mot Lee.

Gärningsmännen kunde gripas ganska så snart tack vare att några poliser tidigare under kvällen identifierat dem. När informationen om misshandeln går ut i polisradion känner poliserna igen signalementet på dem. Tack vare detta ordnar åklagaren en husrannsakan och männen grips i deras hem.

Gärningsmännen skyller på att de var kraftigt berusade och att gaykillarna blev arg på grund av deras homofobiska uttalanden. Tingsrätten väljer att tro gayparet då deras vittnesmål stöds av vittnen.

Tingsrätten bedömer att Max och Johannes utförde misshandeln i samförstånd. Misshandeln rubriceras som ett hattbrott. På grund av att det bedöms som ett hatbrott döms Max och Johannes till fängelse i fyra månader och till att betala ett högt skadestånd.

Två hatbrottsmisstänkta häktade