Leo Igwe från Nigerias Humanist-organisation kallar omröstningen ”ett steg tillbaks för den nigerianska demokratin och ett brott mot nationens åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter”

– Förbudet mot samkönade äktenskap kommer att öka homofobin och attackerna på lesbiska och bögar, sa Igwe. Det kommer att underminera Nigerias ansträngningar att bekämpa spridningen av hiv/aids, speciellt då det gäller homosexuella. Vi humanister uppmanar president Musa Yar’dua att inte underteckna denna förtryckande och bakåtsträvande lag.
Den 21 januari uppmanade Europaparlamentets Intergroup on Gay and Lesbian Rights att avbryta EUs bistånd till Nigeria ”om inte den statligt sanktionerade homofobin upphör.”

– Det enda resultatet som denna lag kommer att innebära är att öka hatet mot bögar, lesbiska och transpersoner i Nigeria, sa ordföranden Michael Cashman. Jag förstår inte hur lagstiftarna i ett sådant stort och mångskiftandet land kan vara så grymma och likgiltiga inför miljontals av sitt eget folk som redan är marginaliserade och tillhör en frötryckt minoritet.