Festivalen började redan på torsdagen med tjejklubben Xena som årligen uppstår för att förgylla för danssugna kvinnor. Fredagen inleddes med en föreläsning av kvinnojoursveteranen Gunilla Nordenfors som i 30 år jobbat med att förbättra förhållandena för kvinnor och barn i behov av skyddat boende i Umeå. Kvinnojouren i Umeå ser genom heteronormativiteten och arbetar aktivt med att vidareutbilda sig för att kunna hantera våld i samkönade relationer.

Dessutom föreläste Klara Lundholm och Woopie Hansen om hbt-kamp i Namibia. På scen fanns också kvinnan som charmat flatSverige, Moa Svan. När hon inte är på pridehouse och ger lesbiska lap dances eller förgyller feministfestivaler så jobbar hon på P3 star.

Den största överraskningen och det som verkligen satte guldkant på kvällen var den hemliga gästen som visade sig vara Frida Hyvönen, aktuell med skivan Silence is Wild och som nyligen blev tilldelad DNs kulturpris. Hon ackompanjerades av Two White Horses och tillsammans skapade de magiska toner.

Nyfiken på lördag

• Queersalsa
• Howdie Ho Betsel bitches Queert och feministiskt för den stora massan med boots, banjo och med texter om allt från älskarinnor till menskoppar.

Nyfiken på söndag
• Bye bye cést fini -Film 73 årig brasilianska som frispråkigt och intimt talar om sitt liv och sina lustar.

För hela festivalprogrammet besök umeafeministfestival.se