Den svenska gaykulturen är långt ifrån så droginfluerad som i USA eller England, men på senare tid har beslagen och missbruket av metaamfetamin ökat kraftigt i Sverige.

– Det är en drog som gör att man vill ha mer sex, och det är välkänt att man blir kåt av den, säger Suzann Lardotter, hiv- och hälsahandläggare på RFSL. – Det är ett preparat som funnits i subkulturer länge, men det inte förrän nu det har fått en större spridning, konstaterar hon.

Tullen beslagtog 55 kilo metaamfetamin förra året, vilket var en stor ökning mot året innan. I år, på bara två månader har tullen hittat över 80 kilo i leveranser främst från Estland och Litauen.

– Det är flera som refererar till den som en drog som används vid gruppsexpartyn och som gör att man orkar hålla på länge. Jag tror inte att man testar drogen enbart för att man vill knulla hela natten, men är man en risktagare så tror jag att man är mer benägen att prova den, konstaterar Suzann Larsdotter.

Metaamfetamin är starkt beroendeframkallande och gör att den som använder den snabbt går ned sig mentalt och fysisk. Den som tar drogen får hjärnskador och psykoser. Det finns vittnesmål om varma trevliga killar som förvandlats till avtrubbade sexmonster på kort tid. Personer som inte längre bryr sig om vänner, jobb och hälsa. Bortsett från att drogen i sig är farlig finns risken att man utsätter sig för hiv. Suzann Lardotter tycker att de som jobbar med missbruk måste fokusera på säker sex när de har klienter som tar metaamfetamin.

– Vissa rön visar att man har osäker sex när man missbrukar, andra resultat visar att droger och alkohol är ett sätt att förklara varför man inte skyddar sig, säger Suzann Larsdotter. Många säger att det här är utbrett bland äventyrliga män, sådana som är villiga att ta risker.

Enligt Rättsmedicinalverket misstänktes 1483 personer för att ha tagit metaamfetamin 2007. Året därpå var det hela 1635 personer under peroden januari till maj. Suzann Larsdotter säger att Sverige kan verka taget på sängen när det gäller användningen av metaamfetamin, men när hon söker i forskningsdatabaser kommer det fram massvis med amerikanska studier kring män som har sex med män och använder metaamfetamin.

– Om drogen sprider sig till nya grupper som har mer oskyddad sex ökar riskerna för hiv, säger hon.