På förslag från det lilla partiet Borgerligt Centrum (utbrytare från Det radikale venstre) med en ledamot av Folketinget, Simon Emil Ammitzbøll, röstade idag en majoritet av ledamöterna för att samkönade par även i Danmark skall kunna prövas som adoptivföräldrar.

Simon Emil Ammitzbøll

Bakom lagförslaget ställde sig idag oppositionspartierna Socialdemokraterna, Socialistisk folkeparti, Enhedslisten och De radikale. Enstaka ledamöter från regeringsapartnern Ventre röstade också för förslaget vilket därmed skapade majoritet. 53 ledamöter röstade emot och 62 för.

Förslaget har tidigare lagts fram totalt sex gånger men fallit i den politiska processen. Nu blev det sjunde gången gillt.
Till skillnad från svenska Moderaterna är de danska Konservative negativa till reformer som könsneutralt äktenskap och adoptionsprövning för samkönade par. Även Danskt folkeparti och majoriteten i Venstre motsätter sig dessa reformer för homo- och bisexuella.
– Förslaget innebär att det rensas upp i dansk lagstiftning genom att ett otidsenligt förbud tas bort, kommenterar danska hbt-rörelsen LBLs Søren Laursen på organsiationens hemsida.

Läs äldre artiklar
Danmark ett steg närmare homoadoption

Danska ekonomiministern ger stöd till homoadoption