Adoption

I lördags publicerade Berlingske Tidendne en artikel om liberala homopolitiker och deras arbete för att få sitt parti att bli tydligare i homofrågan.
Två av dem är Klaus Bondam och Michael Nord. De upp som gaykandidater till det danska kommunvalet i november. Bondam är bland annat känd från media och som ordförande för Mermaid Pride och Michael Nord är sedan många år aktiv inom dansk och internationell gayrörelse Bland annat har han varit ledande inom den europeiska Priderörelsen.
Det två menar i Berlingske att Radikale Venstre vid sitt landsmöte i helgen som kommer, skall markera sig tydligt som ett gayvänligt parti. Bland annat kräver de att partiet skall ge stöd till homoadoptioner. De säger även till BT att de tror att en medveten satsning på gayväljarna kan ge partiet extra procent i Köpenhamn och Frederiksberg
Partiets ledning är inte enig i frågan och ekonomiminster Marianne Jelved har tidigare sagt nej, med hänvisning till att ursprungsländerna kan komma att stoppa all adoption till Danmark om man godtar att samkönade par prövas.
Till nyhetsbyrån Ritzau sa dock Jelved igår söndag att hon nu är positiv till att partiet ställer sig bakom adoption. Men ett förbehåll finns kvar, endast barn från de ursprungsländer som genom bilaterala avtal accepterar homoadoption skall komma i fråga. Detsamma säger nu även partiets ordförande Lone Loklindt.

Homogruppen inom Radikale Venstre är dock upprörda över att förslaget om adoption inte lagts fram till landsmötet. Homogruppen pressar nu fram frågan genom ett resolutionsförslag så att den kan tas upp i helgen. Lars Dyrhagen, som är en av initiativtagarna säger i Berlingske att införandet av partnerskapslagen 1989, ”vaggat oss till söms”. Han startade 1999 tillsammans med Simon Emil Ammitzbøll, ordförande i ungdomsförbundet, startat ett nätverk inom partiet med 10-12 homosexuella. De är som ett resultat av detta nätverk som frågan nu kommit upp på dagordningen.
Dyrhagen påpekar att Danmark inte längre ligger i fronten för att likställa homo- och heterosexuella. Dyrhagen är kandidat för Radikale Venstre för Århus vid såväl folketing- som amt(landsting)valet.
– Om partiet inte ställer sig bakom förslaget nu till helgen är det många homosexuella som kommer undra om vi är så toleranta som vi vill framstå som, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.
Per Kleis Bønnelycke sitter i Köpenhamn amt för Radikale Venstre och var på 70-talet ordförande för LBL (danska RFSL). Han hälsar den nya generationen Radikale politiker välkomna i Berlingske och menar att orsaken till engagemanget är den så kallade ”Mona Sheikh-saken”. Mona Sheikh kom i blåsväder i våras eftersom hon inte ville ge ett tydligt stöd till partnerskapet och tog inte heller tydligt avstånd från dödstraff. Sheikh är med i den pakistansk-muslimska rörelsen Minhaj ul-Quran och återigen markeras irritationen mellan de danska homokämparna och danska muslimer upp.
– Det är en klassisk konflikt där minoriteterna inte drar jämt, säger Bønnelykke i Berlingske. Och det kan mycket väl vara så att det är detta som nu märks mellan muslimer och bögar hos de radikale, eftersom inte alla muslimer har varit tydliga i sin syn på bögarna.
Om Radikale Venstre ger stöd till adoption avgörs i helgen som kommer.

http://www.berlingske.dk

Publicerad: 2001-09-10 21:06:20