Häxjakten på den ugandiska hbt-rörelsen har intensifierats. Den femte mars hölls ett möte i Kampala mellan ugandiska parlamentariker och medlemmar i bland annat den antihomosexuella amerikanska rörelsen ”Defend the Family International”. Vid mötet deltog även ugandiska anti-homoaktivister och strategier diskuterades för hur man ”skall ta itu med gayrörelsen i Uganda”.
I måndags och onsdags hölls två möten där omvända homosexuella vittnade. Dessa vittnesmål har utförligt presenterats på nyhetssajten The New Vision. Vid måndagens arrangemang berättade George Oundo för ”chockerade” föräldrar hur gayrörelsen med stöd från utlandet rekryterar skolbarn för att de skall bli homosexuella.
Han vittnade om hur han 2003 i Nairobi spred ”pornografiskt material” i form av böcker och CD-skivor till skolpojkar. Han pekade ut den kenyanska organisationen the Gay and Lesbian Coalition som de som tränade honom.
– Prisa Gud, sa han sedan enligt tidningen. Jag har insett att jag lurat unga människor att gå djävulens väg.
På onsdagen följdes det hela upp med en presskonferens arrangerad av organisationen Family Life Network. Här vittnade åtta personer om ”sin inblandning i homosexualitet och gayaktiviteter”
– Vi har varit inblandade i att rekrytera homosexuella, sprida homosexualitetens budskap och vi känner hur homosexuella agerar, förklarade en av deltagarna och de andra fyllde i med vittnesmål om att homosexualiteten sprids och att ”många affärsmoguler är inblandade”.
Vid mötet pekades Juliet Mukasa från hbt-rörelsen SMUG, biskopen Christopher Ssenyonjo som 2006 bildade en egen kyrka efter att ha blivit utesluten från Church of Uganda för att han tagit ställning för homosexuellas rättigheter, ut. Dessutom en rektor och en rad personer som tidningen inte citerar. Dessa uppmanades att ”överge sitt beteende”.
EU-parlamentets Intergorup for gay and lesbian rights, fördömde den 9 mars mötet som hölls i Kampala mellan parlamentariker och de antihomosexuella grupperna.
– Det är mycket sorgligt att representanter för Ugandas parlament som borde arbeta för alla ugandiska medborgares rättigheter, misskrediterar sig själva genom att möta personer som sprider hat och förminskar andra människors rättigheter, sa organisationens ordförande Michael Cashman.

Läs tidigare artiklar:

Film om ugandiska hbt-aktivister Gayaktivister i Uganda vann i domstol Ugandisk hbt-aktivist besökte Nyköping Hetskampanjen i Uganda fortsätter Homohatiska utbrott efter mediakampanj Ugandas Stonewall börjar i rätten