Den sjätte juni, på Sveriges nationaldag, hölls en inledande historisk rättegång med stor betydelse för HBT-personers rättigheter i Uganda. Juliet Victor Mukasa har väckt åtal mot ugandiska myndigheter för intrånget i hennes lägenhet, övergreppet på hennes person samt beslagtagandet av material rörande organisationen SMUG (Sexual Minorities of Uganda). Organisationen hade under några år höjt sin röst för att hävda sin rätt som medborgare i ett land där HBT-personers blotta existens aktivt förnekas av myndigheter, politiker och kyrkliga företrädare. Juliet Victor Mukasa deltog bland annat i radiointervjuer där hon berättade att hon älskar kvinnor och att hon som medborgare av Uganda ville ha respekt för sin person och sin förmåga att älska personer av samma kön. Radiostationen blev nerringd av arga lyssnare som uttryckte sitt förakt och hon tvingades lämna radiostationen bakvägen då en aggressiv folkmassa samlats utanför och väntade på att attackera henne. Radiostationen bötfälldes senare för detta inslag.

För Uganda är det som sker i nivå med Stonewall i New York 1969. Bakom henne står Amnesty, Human Rights Watch och många lokala supporters. Det Victor Juliet Mukasa och hennes organisation vill, är att få existera som grupp och enskilda och få arbeta för ett bättre Uganda för HBT-personer. De vill möjliggöra tillgång till information och fundamentala mänskliga rättigheter för dessa personer. Uganda är ett av flera afrikanska länder som sedan sent 90-tal arbetat aktivt för att tysta dessa röster. Priset som betalas är högt. Samkönade relationer av olika slag är vanliga, men de personliga konsekvenserna kan bli allvarliga. Avstängning från skolan, eller avsked från arbetet är vardag om du avslöjas ha en relation med en person av samma kön. Våldtäkt av lesbiska för att leda dem till den ”rätta vägen” och socialt uteslutande från familjen och släkten kan vara konsekvensen om du upptäcks med en samkönad partner. Familjen är i Uganda ofta ditt enda sociala skyddsnät. Utan deras välvilja är du ”ingen” och riskerar hårda konsekvenser speciellt som ung, men även som vuxen. Tabloidmedia säljer stora upplagor på att hänga ut de personer som ertappas som homosexuella samt exponering av barer och klubbar där dessa personer möts. Utpressning förekommer och många har svårt att lita på varandra även inom HBT-samhället. För några är ett nyhetstips till tidningen och lite snabba pengar i fickan ett tillräckligt motiv att sälja ut någons historia och integritet.

Den inledande rättegången som hölls den sjätte juni slutade med att Juliet Victor Mukasas åtal accepterades vilket innebär att den juridiska processen fortsätter. Utfallet resulterade i en stor applåd av den stora grupp supporters och aktivister som närvarade vid rättegången. Rättegången fortsätter på måndag den 11 juni då försvaret lägger fram sina fakta. Målet beräknas att pågå under en tid och vi återkommer med ytterligare rapporter.

Senare gick vi inbjudna till svenska ambassadörens mottagning på residenset för att fira Sveriges nationaldag. En ambassad där man noga följer utvecklingen i fallet och aktivt vill stödja utvecklingen av arbetet hos dessa grupper i Uganda i samverkan med svenska krafter för en hållbar demokratiutveckling i Uganda.

http://www.qx.se/nyheter/index.php?lista=fri&text=uganda

Källa: Mer om Uganda på QX.se

Publicerad: 2007-06-08 12:13:24