De ryska myndigheterna har totalt förbjudit 167 offentliga arrangemang planerade av ryska hbt-grupper. I år sammanfaller Melodifestivalens europeiska final med Moskva Pride, som i år fått namnet Slavic Gay Pride den 16 maj och dagen efter den internationella dagen mot homofobi.
Även i år har Moskvas borgmästare med stöd av polisen sagt nej till att den ryska hbt-rörelsen får genomföra en parad.
Senast i mars förklarade polischefen Vladimir Pronin att det är ”oacceptabelt” att en Prideparad arrangeras i stan.
Nu reagerar EU-parlamentariker. I ett brev till den spanske ambassadören Marta Vilardell Coma kräver de 22 parlamentarikerna från ett tiotal länder att Europrarådets ministerkommitte skall agera så att Pride-firandet skall kunna firas.
Bland undertecknarna finns Maria Robsahm (Carlshamre) (Fi) från Sverige liksom danskarna Johannes Lebech (Radikale venstre), Britta Thomsen (socialdemokraterna), finländska Satu Hassi (de gröna) och Sirpa Pietikainen (Samlingspartiet).
Brevet är sänt till den spanske ambassadören eftersom Spanien nu är ordförandeland i Europarådet.
I brevet skriver de att ”sju fall ligger nu för avgörande i Europadomstolen kring detta ämne. Det äldsta tog domstolen emot i februari 2007.” Parlamentarikerna vill nu att frågan avgörs så att den Ryska federationens ”systematiska brott” mot mötesfriheten kan bedömas. De påpekar att Ryssland undertecknat Europakonventionen där just mötesfriheten skyddas för alla.
I februari i år bad arrangörerna av Pride i Moskva att Europadomstolen skall prioritera de ärenden som ligger för avgörande. Brevet från de 22 parlamentarikerna har kommit till efter ett möte i februari mellan arrangörerna av Slavic Pride från Ryssland och Vitryssland och parlamentariker i Bryssel.
En Pride-parad kommer att genomföras i Moskva den 16 maj oberoende av om Europadomstolen tar upp frågan och oberoende av om arrangörerna får tillstånd eller ej.
Tidigare års parader som lyckats genomföras har utsatts för våld från såväl motdemonstrater som polis.

Läs också: Polischef tar avstånd från Pride i Moskva