Rättegången mot två unga män, 15 och 17 år gamla, som står anklagade för mord på den 26-årige öppet homosexuelle Daniel Nordström inleddes idag,
Enligt Sydsvenskan blev det en kaotisk start på rättegången där några de unga männens anhöriga först vägrade lämna lokalen när beslut om att den skall hållas bakom lyckta dörrar meddelades.
I åtalet mot de två står att de besökt Daniel och den 17-årige mannen skall ha utgett sig för att vilja ha sex med honom.
Men enligt åtalet ändrades situationen då den vältränade 17-åringen tog strypgrepp och höll fast Daniel. Helt fastlåst och försvarslös utsattes så Daniel Nordström för knivhugg av den 15-årige pojken. När de två upptäckt att 26-åringen fortfarande var vid liv hämtades en 25 cm lång kökskniv som enligt åtalet 15-åringen så använde för att döda Daniel Nordström.
Totalt utdelades fem stick som skadade hjärtat, stora kroppspulsådern, hjärtsäcken och lungsäckarna.
Därefter skall de två ha stulit dator, mobiltelefon, kamera och kontanter.
Åklagaren Bo Albrektsson har valt att inte rubricera mordet som hatbrott.
– Det är ingenting som vi har hittat i materialet eller komma fram till på något sätt, säger Albrektsson till Sveriges Radio.
Till Sveriges Radio säger han dock att mordet är ”väldigt brutalt”.
17-åringen erkänner vållande till annans död, 15-åringen erkänner gärningen men nekar till mord, enligt Kvällsposten.

Att 17-åringen drivit en religiös hemsida har på Internet skapat spekulation kring om mordet kan vara ett religiöst motiverat hatbrott. En lång rad bloggar och kampanjsidor på Internet bevakar mordet intensivt för att ”avslöja politisk korrekthet”. Dessa sidor hävdar att etnisk bakgrund och religiös tillhörighet skall vara avgörande för mordet. Några bevis för en sådan koppling utöver spekulation och allmän ”guilt by association” har dock inte framkommit på dessa bloggar.

QX väljer att i och med denna artikel nämna Daniel Nordström vid namn då namn och bild redan publicerats i allmän media

Läs tidigare artiklar:
Häktningsförhandling avslutad i Malmö

Två ungdomar gripna för Malmö-mor 26-årig homosexuell man funnen död i sin lägenhet