Med röstsiffrorna 127 mot 59, en röst mer än vad som behövdes, infördes den 26 mars förbud mot diskriminering på grund av sexuell läggning i Serbien. 64 ledamöter valde att inte närvara vid omröstningen.
”Lagen slår fast att sexuell läggning är en privatfråga och att ingen skall kunna avkrävas att offentligt uttrycka sin sexuella läggning”, förklarar den lesbiska organisationen Labris i ett uttalande. ”Å andra sidan så skriver man att alla har rätt att uttrycka sin sexuella läggning offentligt utan att därmed utsättas för diskriminering.”
Lagförslaget togs nyligen bort från parlamentets agenda efter att den Serbisk-ortodoxa kyrkan haft invändningar. Det genomgick en viss redigering och togs sedan upp igen efter det Labris kallar ”ett starkt tryck från medborgare och från relevanta internationella organisationer.”
Införandet av nationella lagar som förbjuder diskriminering baserad på sexuell läggning är ett krav för de länder som vill göra det möjligt för dess medborgare att resa visum-fritt till EU-länder.