Med bara en mer röst mer än vad som krävdes (100 för och 49 emot) röstade lagstiftarna i amerikanska Vermont för att även samkönade par ska kunna ingå äktenskap. Man konfirmerade därmed sitt beslut från tidigare i år att införa samkönat äktenskap. Ett beslut som delstatens guvernör Jim Douglas hade inlagt sitt veto emot.
Vermont blir därmed den första amerikanska delstat där äktenskap införs genom ett politiskt beslut fattat av lagstiftare. I tidigare fall, i Massachusetts, Connecticut och senast för en vecka sedan i Iowa, är det Högsta domstolen i de respektive delstaterna som ingripit och gjort en tolkning av delstatsförfattningen om att par av samma kön inte längre kan nekas att ingå äktenskap.
Under de senaste månaderna har förslag om införande av samkönat äktenskap även vunnit bredare stöd bland lagstiftarna i delstaterna Maine, New Hampshire, New Jersey och New York. Dessa fyra delstater förväntas inom det kommande året nå fram till att fatta avgörande beslut i frågan.
I Kalifornien inleddes i början av mars den domstolsprövning av delstatens folkomröstning i november förra året som, med knapp majoritet, förbjöd samkönade äktenskap. Finner Kaliforniens Högsta domstol senare i år att folkomröstningen inte överensstämde med delstatsförfattningen ogiltigförklaras resultatet av den och Kalifornien kan återgå till att erbjuda äktenskap för även samkönade par.

Med två segrar i arbetet för samkönat äktenskap på mindre än en vecka för den amerikanska hbt-rörelsen frågar man sig nu i USA om vinden definitivt har vänt till förmån för likställande oavsett sexuell läggning inom familjerätten. Fortfarande har dock 26 amerikanska delstater ett förbud inskrivet i sina delstatliga författningar mot införande av äktenskap för par av samma kön. Att få bort sådana hinder för förändring kan visa sig bli segdraget.
Att det var en förhållandevis jämn kamp bland lagstiftarna i Vermont, en av USA:s mest liberala delstater, innan det avgörande beslutet kunde fattas visar också att frågan fortfarande är mycket känslig. Om inte ledamoten av det delstatliga representanthuset demokraten Robert South i sista stund ändrat sig till förmån för samkönat äktenskap och om en republikan inte varit frånvarande vid omröstningen hade resultatet i Vermont blivit det motsatta.
Robert South, vald från en övervägande konservativ valkrets, meddelade efter omröstningen att beslutet varit ”mycket svårt” för honom att fatta eftersom frågan splittrat väljarna i hans valkrets i två lika stora grupper för och emot.

– Jag kan se hur jämna siffror det är för och emot samkönat äktenskap och det har splittrat mina väljare och det är något som har berört mig starkt, förklarade han.

Vermont i nordöstra hörnet av USA var 2000 den första amerikanska delstat att införa partnerskap. Till befolkningen är det USA:s näst minst med enbart 609 000 invånare och känt är det bland annat för sin tillverkning av lönnsirap.

Könsneutralt äktenskap klart i Iowa Iowa-domstol prövar könsneutralt äktenskap