Under många år har diskussionerna kring ett äldreboende för hbt-personer pågått i Sverige. Att intresset verkar vara stort av att man som äldre hbt-person med trygghets- och vårbehov skall kunna bo tillsammans med andra homo-bisexuella eller transpersoner märks inte minst på Qruiser där den aktiva föreningen Urania länge verkat.
Nu har stadsdelen Normmalm i Stockholm tillsammans med Stockholms Äldreboende AB påbörjat en studie av hur stort behovet egentligen är.
Christer Fällman, trädgårdsmästare på Sinnenas Trädgård i Sabbatsbergsområdet är projektledare och står bakom initiativet tillsammans med enhetschefen Maria Hosseinpour.
– När jag var med under paneldebatten om äldreboende under Pride i somras var det mycket folk där, vilket visar att intresset är stort, säger Christer Fällman till QX. Men vi vet inte riktigt behovet och vi behöver mer på fötterna för att dra igång.
Christer Fällman berättar att det man tittar på är att reservera del av en byggnad på området Sabbatsberg till ett trygghetsboendet för hbt-personer men att allt beror på behovet, det kan även vara aktuellt med andra lokaler på norrmalm.
– Tanken är att här också ha dagverksamhet som även andra kan delta i och att vi självklart skall vara öppna för alla boende, inte bara hbt-personer, säger han. När vi firar Pride så skall också alla boende i området kunna vara med, så ser jag på integrering.
– Vi tänker oss att handplocka personal så att det är personer med rätt inställning, säger han vidare. Det jag vill är att vi bygger ett boende där jag själv skulle kunna tänka mig att bo.
Christer Fällman har en bakgrund som handledare inom äldreomsorgen men även som trädgårdsmästare. Sinnenas Trädgård, en parkanläggning med scen som ligger i anslutning till den planerade verksamheten, är något som han därför brinner extra för. Blir projektet verklighet kommer säkert påtande i trädgården att bli en verksamhet som kan erbjudas.
I mars hölls det första mötet med RFSLs Anette Sjödin där man la upp planen för hur man skall få fram det verkliga behovet för ett trygghetsboende. Vid mötet diskuterades även behovet för hiv-positiva och tanken är att man skall ha en sjuksköterska kopplad till verksamheten med kunskap om just hiv.
En annan tanke är att man skall kunna ansöka från hela landet om att bo på trygghetsboendet Regnbågen.

Vill du få mer information vänligen kontakta
Christer Fällman, projektledare
Regnbågen/Sinnenas Trädgård
Sabbatsbergsvägen 22
113 21 Stockholm
08-508 09 726

På Qruiser diskuteras äldreboende för hbt-personer i klubben Urania: