Ja, Hanne Kjöller, visst hör det till jobbet som ordförande att också agera som lobbyist. Men framförallt är jag vald att representera HIV-Sveriges medlemmar. Mitt uppdrag är att ge hiv ett ansikte och att visa att sjukdomen också existerar i Sverige. Bland annat innebär det att bemöta okunnighet. Något som du ger uttryck för i din spalt i söndagens DN.
Det är skrämmande att vi fortfarande är kvar på en 80-talsnivå när det gäller kunskap om blodsmittor. Apotekets vd Eva Fernvalls svar och din ledarkommentar i söndags tyder på att det är så. Tyvärr är det så att de som vågar tala helt öppet om sin hiv-status är få. De som vågar hängs ut av okunniga människor som raljerar över att vi känner oss kränkta när vi blir bemötta av okunnighet. Jag tror inte att du förstår hur detta drabbar hiv-positiva i form av tystnad och isolering.
Ingen hiv-positiv människa ska behöva bli okunnigt bemött, varken av ledarskribenter eller apoteksanställda.
Jag ringde min läkare. Jag frågade om det kunde vara så att testet jag ville göra i Apotekets tält i Almedalen skulle visa fel på grund av min hiv-status. Läkaren svarade att så inte är fallet, och att Eva Fernvalls svar enbart bygger på okunskap. All personal som sysslar med blod skall ha kunskap om grundläggande regler som handskar och nålhantering.
Hanne Kjöller, du skriver att hälsotest är för friska. Vilka är friska i din värld? Var går den gränsen?

Artiklar om Apoteket ABs hälsotester på QX.se

Apoteket utreder sin Hälsokoll HBT-sossar kritiserar Apoteket