Vi gläds särskilt åt att Socialstyrelsen föreslår en snabb lagändring för att tvångssteriliseringarna ska upphöra. Från Hbt-socialdemokrater Sverige förväntar vi oss nu att den moderatstyrda regeringen snarast kommer med förslag på hur lagen ska ändras så att transsexuella slipper tvångssteriliseras.

I Socialstyrelsens utredning föreslås också att det ska utredas ytterligare huruvida minderåriga ska ges möjlighet att byta juridiskt kön. Detta är något vi välkomnar. Det är en mycket viktig existentiell fråga för transexuella ungdomar. Bland annat handlar det om möjligheten att kunna legitimera sig som det kön man själv definierar sig som. Däremot föreslår man ingen utredning kring möjligheten att genomgå könskorrigerande operationer och detta bekymrar oss då vi ser en stor orättvisa i hur situationen ser ut idag. Det är en klassfråga. Barn till rika och resursstarka föräldrar kan få den vård de behöver genom att själva finansiera vård utomlands. Det är inte okej att vård för minderåriga, som i många fall mår oerhört dåligt, är beroende av föräldrarnas ekonomiska resurser.

Nu är det upp till bevis för Hägglund och Alliansen. Tänker Hägglund sluta tvångssterilisera transsexuella? Tänker Moderaterna, Centern och Folkpartiet också fortsättningsvis låta Kristdemokraternas unkna syn på hbt-personer vara tongivande för regeringens hbt-politik? Kristdemokraterna accepterar varken samkönade äktenskap eller fertila transsexuella samtidigt som resten av Alliansregeringen tiger.