Riksdagen hade att behandla ett motionsbetänkande förra veckan som handlade om straffrätt, det är på intet sätt mitt ansvarsområde inom socialdemokratin. Men jag lyssnade på debatten med ett halvt öra medan jag jobbade med lite annat. Och döm om min förvåning när såväl folkpartiet, centern och moderaterna en efter en konstaterade att vad gäller hetslagstiftning och hatbrott som skulle infatta även transpersoner så var detta redan tillgodosett .
Visst är det så att de flesta motioner avslås av riksdagen, men oftast med motiveringen att det pågår ett arbete inom regeringskansliet eller att det pågår utredning. Men det pågår ingen utredning eller något arbete inom regeringskansliet. Det enda alla dessa ledamöter kunde hänvisa till var att transpersoner omfattas av diskrimineringslagen. Vilket inte har ett dugg med vare sig hetslagstiftning eller hatbrott.
Jag kan inte annat än konstatera att moderaterna, centern och folkpartiet hycklar, det går bra att på Stockholm Pride lova det ena och det andra. Och sedan strunta i det när det kommer till skarpt läge. Jag hoppas att man är beredd att förklara för alla transpersoner att man visst omfattas av både hetslagstiftningen och hatbrott. Med min kunskap på området är jag inte säker att transpersoner delar den uppfattningen