Baltic Pride-paraden kunde genomföras utan problem. Från Riga berättar RFSLs vice förbundsordförande Ulrika Westerlund att man nu kunnat lämna parken i och kring vilken paraden gick utan problem.
– Arrangörerna här uppskattar att ca 600 personer gick med i paraden, berättar Ulrika Westerlund. Svenska RFSL och danska LBL gick med egna banderoller och i Amnestys del gick representanter från 23 länder med. Jag såg även Nederländernas ambassadör i paraden.
Ulrika Westerlund berättar att arrangerande Mozaika ser det som viktigt med att synliggöra att många länder finns på plats för att visa sitt stöd till den baltiska hbt-rörelsen.
– Inte minst för att internationell media är mer intresserade när deras egna medborgare är på plats, och därmed ger händelserna stor internationell uppmärksamhet, säger Ulrika som på plats i Riga bar svensk flagga, något hon skrattande säger att hon kanske inte skulle göra lika frenetiskt hemma i Sverige.
– Här visar det dock just att vi är många på palts från andra länder.
Av de 600 deltagarna räknar arrangörerna Mozaika med att ca hälften var letter vilket ses som en stor framgång. Tidigare år har en majoritet av paradens deltagare kommit från andra länder.
Motdemonstranterna samlades någon timme innan Prideparaden. De samlade omkring 1000 personer av alla åldrar och var även kvar för att protestera när Pride började gå. Inga våldsamheter uppstod utan motdemonstranterna fokusera på att föra fram budskapet Gay Pride = Aids Pride.
– Och så skrek de att de kan få barn men inte vi. Därför skall hbt-personer tydligen inte ha mänskliga rättigheter. Det verkar vara årets argument, säger Westerlund syrligt.
Efter paraden hölls tal och en musikgrupp uppträdde och då motdemonstranterna lämnat platsen har alla kunnat lämna parken utan problem.
I går utsattes dock filmfestivalen för det dansk media kallar ”nynazister”. Under pågående filmvisning stormade en grupp ungdomar in och skrek okvädningsord. De avlägsnades dock av biografens vakter.
Danske riksdagsledamoten Kamal Qeresh (socialistisk folkeparti) fanns på plats som en an Amnestys observatörer, flydde i en taxi på fredagskvällen från en krog efter att ha utsatts för hot av andra gäster.
– Det finns mycket vreda lokala grupper här, sa han till Politiken och berättar att det på korgen han besökt hotades att misshandla homosexuella vid dagens parad.
Trots vreda motdemonstranter är Ulrika Westerlund nöjd.
– Det känns verkligen meningsfullt att vara med och visa sitt stöd, säger hon till QX.