Årets DogTag är en stålbricka med texten hetero i punktskrift och i regnbågsfärgerna. Designerna bakom verket är Allesandro Falca.
– Idéerna till Dogtagen kom ur min djupa oro över det politiska klimat som blivit synligt i den senaste tidens diskussioner kring hbt-personers rättigheter. Punktskrift var den perfekta metaforen för att gestalta det synsätt som vissa instanser och politiker visar i sin jakt på att definiera vad som är normalt och inte, säger formgivaren.
Det var en av nyheterna som presenterades vid gårdagens mingelfest på Kafé Klara i Stadsteatern. På kalaset avslöjades även att författarinnan till boken Hetero, Sandra Dahlén kommer att bli en av de två invigningstalarna när festivalen öppnar i Pride Garden den 27 juli.
– Att bli tillfrågad som invigningstalare är något av det absolut finaste jag kan tänka mig. Snabbt efter att ha blivit tillfrågad kom dock tvekan – ska verkligen ännu ett hetero få ett sånt stort utrymme på Pridescenen? Men det gick inte att tacka nej till detta hedersfyllda uppdrag, berättar Sandra Dahlén i Prides pressmeddelande.
Valet av Sandar Dahlén som förutom att vara författare även är sexupplysare i radioprogrammet P# Star, är sammankopplat med festivalens tema detta år som just är Hetero. Temat handlar om att synliggöra den heteronorm som gör att hbt-personer osynliggörs.
Minglet på Kafé Klara fick även ta del av årets Pride-låtskirvare Mait Bergman som på länk från New York berättade om den sång till fesyivalen som hon just nu håller på att färdigställa.
Verksamhetscheferna berättade om vad som är nytt för i år. För Pride House handlar det om att såväl Kulturhuset som Stadsteatern kommer att användas för det digra porgrammet som innehåller mer än 200 olika programpunkter. Pride på stan berättade att som tidigare år kommer stora delar av Stockholm att engagera sig i festivalen och likt förra året blir det ett informationscenter i Gallerian.
Mest jubel mötte idén om Pride Garden, den del av Kungsträdgården som kommer att vara en gratis miniversion av Prid

e Park. Lite mer dämpad entusiasm mötte Pride Parks verksamhetschefer när de nämnde att schlagerkvällen blir det stora evenemanget. Bland de närvarande Pride-aktivisterna var det få som räckte upp handen för att ange att de planerade att vara med på denna den mest besökta kvällen i parken.
På scen bjöds bland annat på den fantastiska Nina Ramsby sjöng jazz och visa. Efter att konferencieren Tasso Stafilidis presenterat scenaktiviteterna blev det lite mer discobetonad bakgrundmusik för de som ville svänga lite i baren.
Stockholm Pride hålls den 27 juli till 2 augusti. Pride Garden i Kungsträdgården är öppen hela perioden. Pride House måndag till fredag, Pride Park onsdag till söndag och på lördagen den 1 augusti går Prideparaden genom stan. Två paradnyheter för i år är att Tullverket gett tillstånd till sin personal att gå med i paraden i uniform, så nu kan polis, militär, bevakningsföretagen och brandmän utöka sin uniformssektion. Dessutom kommer förra årets populära inslag vid Slussen med paradutropare att utökas och flera utropare/presentatörer kommer att stå utmed paradvägen.

Tema Stockholm Pride på Qruiser