En svart frihetsgudinna används som symbol och står för en ny revolutionär era, med Obama som USAs president, en tid där det som inte tidigare var möjligt nu ÄR möjligt.

Cirka 20.000 personer gick i paraden, med 30 deltagande organisationer bland annat: ArciGay, Italiens Nationella HBTQ-organisation, Arcilesbica, Muccassasina som är motsvarighet till den svenska Connection, Regnbågsfamiljerna, Regnbågsföräldrarna, Partito Democratico, Partito Comunista degli Lavoratori (kommunisterna) Wonderbears samt Geneve Pride 2009.

Paraden hade först problem med att få tillstånd för den planerade paradvägen genom Rom, men 4 dagar innan paraden fick det tillstånd från Roms borgmästare Alemano att gå genom ”Centro Storico” alltså den Antika delen av Rom. De fick dock inte passera Piazza San Giovanni (där stora konserter hålls i Rom) med motiveringen att lördagen var en särskild helgons dag och detta skulle respekteras. Paraden gick från Piazza Republica, via Forum Romanum, Coloseum, Piazza Venezia och nådde vid 18.30 fram till Piazza Navonna som är känd för sin teatraliska atmosfär.

Vid Piazza Navonna samlades alla som deltog i paraden och det hölls starka manifesterande tal där påven-skämt kom upp och kritik mot det religiösa motståndet mot HBT-rättigheter.
”Rom är en stad för flator, bögar och transpersoner, och deras rättigheter är större än denna Nation” uttryckte en av invigningstalarna. Sedan sjöngs ”Somewhere over the rainbow” i publikkör.
Två killar som höll handen på stan dagen innan paraden blev attackerade av höger-extremister just för att de höll handen. Sedan Stonewall har HBTQ-personer lidit och behövt stå emot våld och motstånd. I Italien har HBTQ-kampen pågått i 30 år och är den enda sociala rörelse som under en så lång period inte har fått se ett resultat. En representant från Partito Democratico (center-vänstern) bad om ursäkt från hennes partis sida för att de inte händer någon som bidrar till HBTQ-personers rättigheter.
– Våra rättigheter exkluderar inte alla andras, vi behöver ingen religionslektion, vi vill ha en ändring i konstitutionen, sa ordförande i Arcilesbica i ett starkt tal. Utan Pride får inte vi existera i detta land. Vi vill ha rätt till skola, utbildning, sjukvård, sociala tjänster, vi kräver rätten att få leva.
– Vi är mot den Italienska säkerhetspaketen som ger kommunerna tillstånd att kasta ut papperslösa immigranter, vi är emot identifikationscentrerna där immigranterna hålls fångar och sedan kastas ut ur landet. Vi vill inte fortsätta vara medborgare av B-serien, med bara ansvar, vi vill också ha våra rättigheter!

Rom Pride är ingen nationell festival men de som vill delta på den nationella får åka till Genova den 27 juni 2009!