Kvällssolen strålade ikapp med publiken som åkt till pridepark för att inte bara njuta en kall öl, utan också få i sig några härliga schlagerdengor. Och det är något med schlagern. Den är oftast svensk. Förvisso finns det norska schlagerartister som gör bra ifrån sig på scenen. Men antigen är svenskarna bättre på scen, eller så var det bara svenskar i publiken.

För inte behövde man någon applådometer som på Kvasi Grand Prix för att upptäcka att kvällens schlagerdrottning het Shirley Clamp. Hon tyckte att norska gaypubliken sjunger med mer och nog är lite mer vågade än publiken i Sverige. För att testa Shirleys norskkunskaper ställde jag frågan ‘Vilket av orden Gulebøy, Brusefotølj, Rompetroll och Pingvinkofte finns på riktigt?’

– … Pingvinkofte, svarade Shirley.

Om Shirley var kvällen schlagerdrottning, så hette kvällens schlagerkung Mattias Holmgren. Kanske fick han applåderna för att han är halvnorsk. Men mer troligt är att han fick applåderna för att han sjöng så bra!

Det var inte Mattias Holmgrens första gång i Oslo, men det var första gång han spelade på Skeive Dager, vilket var jättekul och kändes underbart för både honom och publiken. Självklart fick Mattias också samma norska språkfråga som Shirley och svaret blev gulebøy.

Värdar för kvällen var norska gruppen Voi Voi som består av Elin Kristansen, Thomas Anholt (Tom Stereo) och Ane Modell som gjorde mycket bra ifrån sig i ett schlagerpotpurri. Till publikens förtjusning sjöng de allt ifrån gamla Jahn Teigen-låtar till årets Fairytale medan publiken hade kul med Qruiser-klistermärkena.

Efter showen kunde publiken festa kvar i parken, och för de som ville ha annan underhållning fanns både Mega Bear Party, Oslo Leather Pride och Kvinnokväll.

Rätt svar på språkfrågan då? Jag kan avslöja att norrmän varken går i pingvinkofte eller käkar gulebøy. Däremot finns det något som heter rompetroll… Klura på vad det betyder till ikväll, då du kan läsa reportaget från Oslos parad.