Lim talade om att utveckla en ”proaktiv” hållning snarare än en ”reaktiv” för att bekämpa stereotypa skildringar av queer kvinnor av icke-europeiskt ursprung.
– Vi måste skapa våra egna bilder och berätta våra egna berättelser, och festivalen är ett levande bevis på att detta går att göra, sa hon.
Det starka stödet för den här festivalen omfattar såväl San Franciscos borgmästare Gavin Newsom och en mängd sponsorer. Festivalen är gratis och det kan bara säga att det blir bättre och bättre varje år med utsålda föreställningar.
Temat för årets festival var invandringen till USA vilket samtliga filmare to tag i på ett mycket kreativt sätt. Jolie Harris kortfilm ”Gay is NOT the New Black” kritiserar den av vita dominerade homokulturens ansträngningar för att få äktenskapet könsneutralt och hur denna kultur behandlar svarta som andra klassens allierade. Filmare Cruzitos ”Non Resident Alien” gjorde en utmärkt dokumentär om den queera afro-kubanska hip-hop trion ”Las Krudas Cubensi” som har funnits sedan 1995. Festivalen avslutades men en konsert av gruppen som nyligen har gjort Bay Area till sin bas.
Frameline LGBT festivalen ägde rum i tiodagar med flera utmärkta filmer i sitt utbud. Sedan 1997 har Frameline ett uppdrag att stärka lesbiska, gay, bisexuella och transpersoner och öka synlighet genom att stödja och främja ett brett spektrum av kulturella föreställningar och konstnärliga uttryck i film, video och andra medier. Inledningsfilmen var Richard Lextons ”An Englishman in New York” om Quentin Crisp spelad av John Hurt. Bland filmerna märktes även dokumentären ”Little Joe” om Andy Warhol och Paul Morriseys skådis Joe Dallesandro, liksom en spelfilm om rasism och homofobi i södern med Laura Harding (från ”Mullholland Drive”) och Jill Marie Jones som kärlekspar.
Sharon Gless som har spelat i amerikanska ”Queer as Folk” och ”Cagney & Lacey” var huvudrollsinnehavare i avslutningsfilmen ”Hanna Free” och hon fanns på plats med vännen Rosie O’Donnell som stöd under världspremiär på Castro-biografen.
O´Donnell sa till publiken att hon hade velat kyssa Gless som tonåring och äntligen fick sin chans i ”Queer as Folk”. Gless som är heterosexuell säger att hon gärna spelar flera lesbiska roller såväl som roller där hon agerar transperson. Gless och hennes lesbiska barnbarn deltog även i den årligt återkommande ”Dyke March” där omkirng 4000 lesbiska kvinnor går från Delores Park till Castro-området.
”Hanna Free” handlar om en lesbisk kvinna (Gless) som inte får träffa sin käraste som hon har hållit ihop med under många år när de två flyttat in på samma ålderdomshem.
Som QX tidigare berättat röstade publiken fram Ella Lemhagens Patrik 1.5 till bästa spelfilm under Frameline-festivalen.
San Francisco Pride avslutades med en spektakulär parad genom San Franciscos gator med en million åskådare. Motståndet mot proposition 8 som avskaffat delstatens samkönade äktenskap var en återkommande tema i paraden där omkring 270 queer-grupper i alla åldrar och inom olika delar av samhället deltog.

Mer om film av Moira Sullivan