Avslutningen av World OutGames och Copenhagen Pride blev en makalös fest. Omkring 3000 föranmälda paraddeltagare växte enligt polisens uppskattning till 7 000 när man kom fram till Rådhuspladsen.
I paraden gick bland andra Radikale venstres partiordförande Margrethe Vestager, Köpenhamns nuvarande överborgmästare Ritt Bjerregaard (s) sida vid sida med socialdemokraternas kandidat till samma post efter höstens lokalval Frank Jensen. I Socialistisk Folkepartis paradvagn skymtade Kamal Qureshi som hårt drivit minoriteters rättigheter i Danmark, inkluderat hbt-personer.
Antalet deltagande politiker var i år extra stort. Bland borgmästarna märktes Venstres Pia Allerslev, socialdemokraternas Jakob Hougaard, Radikale venstres Klaus Bondam och Socialistisk Folkepartis Bo Asmus Kjeldgaard. En rad parlamentariker gick med från förutom ovan nämnda partier även Liberal Alliance och Enhedslisten. Noterbart är att den danska regeringen hållit sig på behörigt avstånd hela veckan. Endast en formell välkomsttext i programmet för Människorättskonferensen från statsministern visar på att regeringen brytt sig om det två evenemangen. En möjligt välvillig tolkning är att regeringen betraktade evenemanget som en köpenhamnsk angelägenhet. En troligare är att det liberala partiet Venstre i hbt-frågor har problem såväl med intern antihomosexuell opposition som medregerande Konservative och inte minst stödpartiet Dansk folkeparti.
Organisationen Sabaah, som samlar hbt-personen med annan etnisk bakgrund än dansk. gick för första gången med i Pride-paraden tillsammans med hbt-idrottföreningar, barer och klubbar, föreningar och partier och så en stor andel av World OutGames deltagare.
På Rådhuspladsen hölls en sjudundrande fest med huvudnumret Kate Ryan. Festen avslutades med ett stort fyrverkeri 22.30.

Se också: Supershow på Rådhuspladsen

Christian Liliendahls bilder från Prideparaden

Magnus Arrevads bilder från Prideparaden

Kim Rytofts bilder från Prideparaden