Oro för att även årets Prideparad i den ungerska huvudstaden Budapest skulle urarta gjorde att paraden och paraddeltagarna i år på ett effektivare sätt skyddades av hundratals kravallpoliser.
En stor del av centrala staden var avspärrad för att undvika att högerextrema motdemonstranter skulle kunna störa Prideparaden.
Innan paraden hade en lång rad ambassader, inkluderat den svenska, markerat sitt stöd för den ungerska HBT-rörelsens arbete och rätt att fredligt och lagligt demonstrera. ILGA-Europas Juris Lavrikos fanns på plats och hälsade paraden från hela den europeiska hbt-rörelsen och Amnesty gick i en egen avdelning i paraden.
Totalt var det omkring 1-2000 personer som gick i paraden och enligt ungersk media fanns många utmed vägen som ville visa sitt stöd för hbt-rörelsen.
De nynazistiska grupperna samlade omkring 2-300 personer som försökte bryta igenom kravallpolisens barriärer. Bland slagorden som ropades var hyllningar till den tyske nazistledaren Rudolf Hess och när gruppen inte lyckades störa Prideparaden passade man istället på att ta en svängom i de gamla judiska kvarteren ropandes ”smutsiga judar”.
De högerextrema var i år få vilket förklaras av att en del av dess svans troligen istället valde att se VM-kvalmatchen mot Sverige samma kväll.