Jag vill vara positiv men har väldigt svårt för det, i alla fall vad det gäller uppslutningen igår. Om man ser tio rosor och nio av dem är döda så är desto viktigare att man ser på den rosen som lever, än dem nio som är redan är döda. Den rosen som levde igår var i alla fall de som slöt upp vid invigningen, och det var inte många. Drygt 50-60 personer exklusive artister, personal och volontärer kom igår för att se invigningen och det är på tok för dåligt för ett sådant arrangemang och dess brinnande budskap. Vi får hoppas att de som kom blir apostlar för det budskap som invigningen bjöd på.

Under året som har gått har malmöborna och många andra fått erfara kritiska och skrämmande uttalande från vår polis. Det har handlat om kränkande uttalande som har avslöjat tveksamma värdegrunder om bland annat transpersoner och annan etnicitet än svenskar liksom med annan trosuppfattning än den kristna. Hans Nordin biträdande länspolismästare i Skåne höll ett fint invigningstal igår om hur viktigt det var att beivra denna attityd som kunde finnas inom poliskåren och hur viktigt det var att få en attitydförändring vad det gällde HBT-personer och människor med annan etnicitet. Igår fick även allmänheten en chans att träffa poliser på plats för en diskussion och samtal med fokus på brottsoffer, trans, genus och dess mångfald.

Förutom invigningstal av Gudrun Schyman och Hans Nordin bjöds det på eldkonst, Åsa och Gertrud, The Koo-Koos och mycket annat som stod på programmet och avslutades med en fest som vi dock inte var på. Regnbågsfestivalen är inte bara en fest som många kanske tror, utan det är en viktig festival med ett budskap för att vi ska få en attitydförändring i vårt samhälle.