Med stor uppbackning från hemstaden kunde Torontos Pride-organisatörer fira idag i Saint Petersburg i Florida där Interpride haft sin konferens. I strid med Stockholm vann man omröstningen om var 2014 års WorldPride skall hållas. Röstsiffrorna var 77 för Toronto och 66 för Stockholm, berättar Jessica W Sandberg, Pride pressansvarige.
Då Toronto i första omgången inte fick 2/3-dels majoritet gjordes en ny omröstning där staden var enda alternativ och där fick man 78% av rösterna.
Stockholm Pride var representerat av bland andra ordföranden Claes Nyberg, vice ordförande Anna Fock. På plats fanns även bland andra Håkan Steenberg som sitter såväl i Interprides som Stockholm Pride styrelse liksom Prides styrelseledamot Philip Wendahl.
Toronto anlände med en stor budget och sponsrade flera cocktail-fester, med stadens turistchef liksom sångerskan Deborah Cox. Stockholm Pride hade en mindre budget som räckte till att sponsra en kafferast och en lunch. Bägge städerna var dock även mycket aktiva vid olika workshops för att locka supportrar till sina respektive evenemang.
Stockholm förlorade även förra året striden om WorldPride. Då mot London som därmed fick uppdraget att arrangera WorldPride 2012.
Efter 2014 skall WorldPride arrangeras vart femte år. I och med att det 2019 är 50-årsjubiléet av Stonewall-revolten är det klart att det blir New York som då får arrangemanget.
Därmed är det först till 2024 som Stockholm har chansen att söka WorldPride igen.
– Det känns förstås tråkigt att förlora efter allt jobb vi gjort, men vi är nöjda och känner att vi kämpat bra, säger Håkan Steenberg till QX.se.

Läs också: London fick WorldPride 2012