När Baltic Pride för andra gången arrangeras och för första gången i Litauens huvudstad Vilnius möts arrangörerna av ett förbud att genomföra lördagens parad.
Efter att borgmästaren i Vilnius godkänt paraden ansökte Litauens tillfällige riksåklagare Raimondas Petrauskas under tisdagen om att förbjuda den av säkerhetsskäl.
Idag kom beskedet från åklagarmyndigheten i Vilnius att oron för radikala antihomosexuella grupper gör att man inte tillåter lördagens parad.
– En av de viktigaste frågorna i en demokrati är möjligheten at kunna uttrycka sin uppfattning trots hot om våld. En stat som inte kan garantera skydd för de som vågar stå för sin rätt har vikit sig för våldet, säger Sören Juvas, förbundsordförande RFSL i en kommentar.
En av de som åker till Litauen är Linda Elstad från organisationens internationella utskott.
– Alla människor har samma värde oavsett sexuell läggning eller könidentitet så även i Litauen. Därför väljer jag att åka dit och förutsätter att myndigheterna ändrar sitt förbud och istället värnar grunden för demokratin, säger hon i ett pressmeddelande.
Till festivalen kommer från Sverige dessutom EU-minister Birgitta Ohlsson (fp), moderate EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner (m), oppositionsborgarråden Yvonne Ruwaida (mp) och Roger Mogert (s) att åka, uppger RFSL.
Starka reaktioner kommer även från den europeiska samarbetsorganisationen för hbt-grupper, ILGA Europa, Amnesty och från EU-parlamentarikerna Ulrike LunacekMichael Cashman. De två senare skall även de delta i Baltic Pride.


Baltic Pride startar i veckan