Under lördagen fick både nyfikna och uppretade litauer, på behörigt avstånd, vara åskådare till den Equality March som var höjdpunkten under pågående Baltic Pride i Vilnius. Det förbud mot att hålla paraden som en administrativ domstol i Vilnius i onsdags fattade beslut om, med hänvisning till säkerhetsskäl, upphävdes under fredagen av Litauens högsta administrativa domstol. Arrangörerna LGL , Lithuanian Gay League, och TJA, Tolerant Youth Association, hade fått lägga ner ett omfattande arbete på att komma in med ett överklagande av domstolsbeslutet i lägre instans.
De flesta av de cirka 700 deltagarna i paraden bussades från hotellet där konferensprogrammet under Baltic Pride ägt rum till uppställningsområdet, vid floden Neris. Bakom avspärrningarna möttes de av flera hundra poliser, många i full kravallmundering och en del på häst, som skötte dagens kanske allra viktigaste uppgift: att hindra alla försök av motdemonstranter att komma i närheten. Av de över 1000 personer som samlats på ena sidan av Zaliasisbron några hundra meter längre bort märkte dock paraddeltagarna inte så mycket.
I täten för paraden, som fick tåga ungefär 500 meter längs med Upes gatve till ett öppet fält vid floden, gick bland andra Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson (FP), svenske Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) och hans brittiske kollega Michael Cashman (Labour). Få litauiska politiker var närvarande. Ett av undantagen var dock den hbt-vänliga parlamentsledamoten Marija Ausrinè Pavilionienè, Bland svenskarna i paraden, många av dessa från RFSU, befann sig också Stockholms oppositionsborgarråd Yvonne Ruwaida (MP).
– Glädjen och kärleken i paraden är en fantastisk motkraft till den backlash vi sett för mänskliga rättigheter i Litauen, säger Yvonne Ruwaida, och syftar på landets nyligen införda lag om förbud mot s.k. skadlig information till minderåriga om ”sexuella relationer” och ”icke-traditionella familjevärderingar”.
Efter den korta paraden hölls tal av en lång rad politiker och arrangörer.
– Idag har fönster av hopp öppnats och det är vår uppgift att nu bygga vidare på detta för att uppnå likabehandling, menade Michael Cashman i sitt tal.
Birgitta Ohlsson uppmanade alla politiker i Europa, från höger till vänster, att komma ut ur garderoben i försvar för hbt-rättigheter.
– Vi marscherar idag för frihet, för frihet i Europa och för att vi aldrig kan acceptera att homofobin tar över våra gator, förklarade Birgitta Ohlsson.