Tre Pridefiranden är (i alla fall ännu så länge) utannonserade denna helg. För Sala i Västmanland, strax norr om Västerås, är det premiär på lördag. En heldag med som inleds med seminarier och regnbågspicknick. Klockan 13 samlas det till parad där Kulturskolan tar täten följt av Sala Pride och Transammans och 19 fler föranmälda partier, föreningar och verksamheter. Efter paraden blir det uppträdanden i  stadsparken med bland annat visartisten Tina Wilhemsson.

Eskilstuna på södra sidan av Mälaren är pionjärer med sitt SpringPride. Festivalen var den första att arrangera en stor Pridefestival utanför de tre största städerna i Sverige. I år är det 11e gången i ordningen som festivalen hålls. Fokus på fredag och lördag, där fredagen fylls av seminarier och lördagen har fokus på parad och Prideshow med Ace Wilder som huvudakt.  Årets Pridetalare, som även är med på ett seminarium på fredagen, är Barbara Poma och Neema Bahrami. Barbara startade 2004 klubben Pulse i Orlando för att hylla sin bror som gått bort i aids. Neema var eventansvarig och på plats på klubben den natt då det värsta terrorattentat riktat mot hbtq-samhället utfördes för snart ett år sedan. 49 människor dog, inklusive gärningsmannen.
– Mitt kall i livet är att skapa uppmärksamhet, jorden runt, kring fred och kärlek. Jag har startat en välgörenhetsorganisation som heter Hangaheart, som utbildar barn i att visa kärlek, oavsett vilken sexuell läggning, kön, religion eller ras man tillhör. Det är dags att vi utifrån Pulse-tragedin lär människor att älska och inte hata, säger Neema Bahrami inför fredagens seminarie och lördagens Prideparad.

På Öckerö är det första året som Pride firas i år med tillägget Kulturfestival. Förra året gjordes försök att pryda kommunen i regnbågens färger, men det blev inte fullt ut en Pridefestival.
– I år skriver vi historia, säger arrangören Karin Sandström till QX.

Mellan klockan 13-16 är det aktiviteter på Hotel Trubadurens uteservering på Hönö. Bland annat kommer Västsveriges egen kung, Glenn Hysén, Årets Trans, vald av QX läsare för sina insatser i Idol och som viktig förebild för ungdomar under 2016, Cameron JaiMick C som nyligen släppt en ny singel, D&G, och Öckerö församlings ungdomskör. Pride på Öckerö har fått stöd av såväl kommunens kultur & fritid som LO facket på öarna. Ett fack som tveklöst inspirerats av den brittiska filmen Pride:
– Ett bra exempel på att vi tillsammans kan vara starka. Vi väljer att stödja Öckerö Pride då vår kamp är gemensam, säger LOs ordförande på Öckerö, Anders Olofsson i ett uttalande i samband med att de gett sitt stöd.

Vem vet – kanske dyker det upp information om flera Pridearrangemang i helgen. Förra helgen var det fem festivaler som i verkligheten blev sex, då Queer Up Kungsbacka missats i Pride-listningen. Next Year in Kungsbacka, helt enkelt!