Årets program bjöd på ett utbud av högsta klass. Föreläsare som Linnéa Claeson bakom Instagramkontot Assholesonline, Frida Söderlund reporter, programledare och kolumnist på Aftonbladet, Söderhamnsstjärnan Niklas Arleryd som föreläste om sin uppväxt och hur han har löpt häck, river alla hinder och vunnit sin kamp genom dans och sång och fortfarande kämpar för andra som inte orkar. Och så Elisabeth Ohlson Wallin som talade om bildens makt och HBTQ i konsten.

Sara Oscarsson och Maria Hansson Nielsen höll ett politikersamtal som arrangerades av Studeranderådet på Folkhögskolan. Det diskuterades högt i tak och Linnéa Claeson höjde verkligen debatten ett snäpp genom att komma med influenser utifrån. Medverkande var jurist Lotta Lagander, Robert Axelsson (Elevrådet på folkhögskolan i Söderhamn), Daniel Persson (SD), Isabel Hildén (V) kommunfullmäktige vice ordförande, Eva Lindberg (S) regionstyrelsens ordförande, Magnus Svensson (C) Gruppledare Distriktsordförande och Per Granath Chef för barn-och utbildningsnämnden.

Fredagen fortsatte med jurist Kerstin BurmanTobias Björk, vice ordförande för West pride och styrelseledamot i Öppna Moderater, Elin Lundgren som menar att samhället har en skyldighet att motverka hatbrott. Ingen mindre än Anders W Jonsson, vice partiledare, gruppledare för centerpartiets riksdagsgrupp och riksdagsledamot från Gävleborg samt ledamot i riksdagens socialutskott fanns på plats för att diskutera HBTQ-frågans politiska betydelse.

Mikael Karlsson från FPES pratade om sin väg framåt som Mikael i kjol. Günther Mårder & Eva Cooper föreläste om att att alla vinner på HBTQ-medvetna företagare.  Liberala riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson signerade böcker på bokhandeln och föreläste om ”Kärlek i Europa”. Christian Valtersson pratade om Priderörelsens historia nu som förr och kvällen avslutades med ett samlat mellan Maria Hansson Nielsen och Anders Ramstrand som är gruppledare i KD Söderhamn. 

På fredagskvällen var det karaoketävling med Jamina Jansson och uppträdande med StorSchlaget, Geggeh Meehay, Carolina Jönsson och Mathias Holmgren.

 

Trots lite kallt och kyligt på lördagen så hittade människorna ut till city och alla aktiviteter som erbjöds.  P4 Gävleborg sände P4 Nästa live med duktiga artister på uppgång. GazeNet.se var några av många som ställde ut för intresserade.  Och paraden var helt fantastik. Den var inte så lång men desto bredare med tanke på att vi fick tillstånd att dansa oss igenom ett flertal gator. Vi hade ett trettiotal volontärer som stod och vaktade ut- och infart. När alla anlände Pridepark så bjöds det på Pridebakelse till dom 250 första. Tyvärr fick inte alla smaka på härligheterna men å andra sidan hade vi inte den ekonomin.
Hela 2800 deltog i årets parad och det känns helt sjukt att vi får en sån stor uppslutning. Det är också ett bevis på att det vi har gjort i kommun är bra.

Kvällens avslut för lördagen gick inte av för hackor. Sonja Aldén,  Wivvi Swing som har sjungit Söderhamn Pridelåt 2013/2014, Mattias Törnell & Jim Stefansson (Söderhamn Pridelåt 2015), Alma Dahlberg (Söderhamn Pridelåt 2016), Ronja Malm som framförde Årets Söderhamn Pridelåt 2017, WarriorNiklas Arleryd rev av ett par låtar för en härlig publik. Därefter anlände Shirley Clamp och avslutande Petter Lönngren and his pop experince. Det var ös från början till slut. Och på klubben Arton.78 avslutandes lördagen med DJ Bernhard och DJ Pamela

Traditionsneligt avslutdaes Pride i Söderhamn med en Regnbågsmässa.  Mathias Holmgren & Ronja Malm sjöng så vackert att det var många tårar som föll och vår underbara  präst Lise-Lott Wikholm predikade för allas lika värde. Årets Regnbågsmässa teckentolkades under hela programmet. 

Mathias Holmgren sjunger En vintersaga av Monica Törnell. Mathias berättade att han äntligen träffade på sin idol på stan häromdagen så det kändes extra kul då Mathias framförde denna ljuva stund. Det kändes också fint att vi kunde erbjuda teckentolk:

Mathias Holmgren sjunger en vintersaga av Monica Törnell. Mathias berättade att han äntligen träffade på sin idol på stan häromdagen så det kändes extra kul då Mathias framförde denna ljuva stund. Det kändes också fint att vi kunde erbjuda teckentolk 💜❤💙💛💚

Publicerat av Söderhamn Pride den 4 juni 2017

Mer bilder och videos kan du se på Söderhamn Prides Facebook-sida