För bara 40 år sedan kunde man arresteras i Spanien som homosexuell. Idag är Spanien ett av världens bästa länder för HBTQ-personer. Utvecklingen har gått snabbt. Och när man nu anordnade World Pride var det under den kärleksfulla slogan ”Whoever you love, Madrid loves you”. Att säga att Pride i Madrid är en folkfest är en underdrift. Närmare två miljoner människor intog Madrids gator under paradlördagen och det anordnades konserter och evenemang på ett tiotal olika torg i innerstan under prideveckan.
– Madrid Pride är inte bara för HBTQ-personerna, säger en av initiativtagarna till World Pride i Madrid, Miguel Sanz. Och det är inte bara i gayområdet Chueca som World Pride ska synas, hela Madrid ska fira Pride, alla är välkomna, fortsätter Miguel.
Och så blev det. Barnfamiljer, gamla, unga, straighta och gay. Alla firade de Pride under veckan. Det anordnades workshops, HBTQ-utställningar och föreläsningar under veckan. Och några av de artister som uppträdde på de olika scenerna på kvällarna var Whigfield, Baccara, The Weather Girls, Azucar Moreno, Conchita Wurst och svenska Loreen.
Paraden på lördagen tog närmare åtta timmar och var uppdelad i två delar. Den första delen startade vid 17 i dagsljus och bestod mest av politiska organisationer och folk som promenerade, sen spärrades huvudgatorna av och ett par timmar senare intog ett 50-tal floats gatorna på kvällen. Närmare två miljoner människor var ute på Madrids gator och gick i paraden eller tittade på. Och det var fest och fullpackat på varenda gata, i varenda gathörn, hela natten.
De stora We-festarna som enligt vissa lockade mellan 25 – 35 000 personer varje kväll hölls ett par mil utanför Madrid, både inomhus och utomhus.
Nästa år anordnas Europride i Stockholm och Göteborg. Nästa World Pride anordnas i New York 2019, då Stonewallupproret firar 50 år.