Skribenterna Linus Fremin, Julia Skott och Emil Åkerö har panelsamtal och berättar lite vad vi kan vänta oss i The tv-kids are alright.

Hej Linus Fremin, skribent på tvdags.se. Varför är det viktigt att prata om hbtq-personer i TV under Pride?
– Det är viktigt att lyfta och diskutera hur hbtq-personer skildras på tv, då tv har stor makt och påverkar många människor. Representation är livsviktigt då hbtq-personer behöver kunna se sig själva på tv för att känna sig mindre ensamma.Tänk bara på alla unga personer som i en tv-serie som Skam för första gången ser någon som liknar dem själva på tv. Tänk vad det kan göra för en ung hbtq-person. Att få se någon i en liknande situation som en själv, som har någon som blir kär i en tillbaka och som får uttrycka sin identitet som den vill. Det ger mod. Det visar att det finns andra därute som är precis som en själv, som bär på liknande funderingar och skamkänslor.

Är TV på väg att bli bättre till hbqt-representation?
– Det går upp och ner, men det är en positiv utveckling. Den senaste tv-rapporten från hbtq-organisationen GLAAD visar till exempel att antalet hbtq-karaktärer i amerikanska serier är rekordmånga, även om antalet lesbiska karaktärer har minskat. Det mest positiva är att det har blivit en bättre mångfald gällande hur hbtq-karaktärer skildras. Det är inte bara stereotypa komma ut- eller hatbrottsberättelser, vi får se mer mångfacetterade karaktärer i allt från komediserier till ungdomsserier. Jag skulle dock önska att vi såg fler transkaraktärer på tv. Även om de också har blivit fler de senaste åren så är de alldeles för få.

Har du någon egen favorit bland hbtq-serier eller -karaktärer?
– Jag älskar Isak och Even i Skam. Deras story är bland det bästa jag har sett när det gäller hbtq-karaktärer på tv. Det var också deras story som gjorde Skam till ett världsfenomen. Det är fantastiskt att läsa alla fanfictionberättelser som har skapats om dem.

Vad ser du mer fram emot under Pride?
– Jag ser framemot paraden. Världen skulle behöva sådana kärleksmanifestationer varje dag.

Julia Skott, skribent tvdags.se Hur kommer det sig att ni ska prata om hbtq-personer i TV under Pride?
– Vi har hållit samtal om HBTQ på TV de senaste två åren och både vi och publiken tycker det är kul – och då är det ju synd att bryta en tradition. På ett mer allvarligt plan är det väl att TV är en så stor del av vår vardag och våra normbyggen, och då kan man behöva diskutera hur det ser ut med representation.

Hur stort ansvar har TV när det kommer till att representera hbtq-personer?
– TV-producenter har väl något slags ansvar att representera samhället så som det ser ut, på gott och ont, och med så lite dumma stereotyper som möjligt. Samtidigt är det svårt att faktiskt avkräva dem det, för de skapar en produkt och har rätt att göra vad de vill.

Har du någon egen favorit bland hbtq-serier eller -karaktärer?
– Titus Andromedon i The Unbreakable Kimmy Schmidt är väl på ett sätt ett exempel på en stereotyp, men han är också så beyond att man behöver honom som en liten röst på sin axel ibland.

Vad ser du mer fram emot under Pride?
– Just nu är min vecka lite kaosig och jag vet knappt vad jag ska äta till lunch, så jag säger att få följa alla olika hörn av Pride på sociala medier.

Emil Åkerö, skribent
Vad kan besökarna förvänta sig från ert panelsamtal?
– De kan förvänta sig ett underhållande och lärorikt panelsamtal där vi försöker förklara vilka trender vi ser och vad vi tror kommer komma. Det är tredje året vi kör och vi blir bara bättre och bättre för varje år.

Ni diskuterar hbtq-representation i TV. Hur långt har TV kommit inom det området?
– Vår tes i samtalet är att det är bättre inom ungdomstvserier än inom serier för vuxna, eftersom där ser vi ett mer aktivt arbete med representation. Tidigare år har vi pratat om statistik som visat på hur få HBTQ-personer det är som visas och framförallt vilka grupper som visas minst. Inom ungdomstv ser vi en trend av att arbeta med representation på riktigt och på ett sätt som verkligen känns genomarbetat där man kan skilja på vad som är HBTQ-specifika historier där det är relevant att någon är HBTQ-person och historier där det liksom kan nämnas i förbifarten.

Har du någon egen favorit bland hbtq-serier eller -karaktärer?
– Jag älskar Shadowhunters och relationen mellan skuggjägaren Alex Lightwood och trollkarlen Magnus Bane. Ett lite äldre exempel är den amerikanska adaptionen av Queer as Folk och relationen mellan Justin och Brian. Överlag gillar jag tydligen det lite såpigt campiga och omöjliga kärlekshistorier som inte alltid behöver sluta lyckligt.

Vad ser du mer fram emot under Pride?
– Dels ser jag framemot att det kommer massor av folk på vårt samtal. Utöver detta ser jag framemot att hänga på Pride House och ta del av lärorika samtal, Schlagertorsdagen och paraden på lördagen. Fest och politik i kombination helt enkelt.

Emil Åkerö och Julia Skott kommer även att ha ett samtal på ABF-huset i höst där de ska prata om regnbågs-tv en hel kväll.

Onsdag 2 aug 13:00–13:45, Pride House (Plan 3). Kulturhuset Stadsteatern, Sergels Torg 1