Under onsdagskvällen invigdes PridePark i Stockholm. Trots småregn i början av kvällen var stämningen på topp. Ölen flödade, musiken strömmade och folk strömmade in på Östermalms IP.

Kvällen på Stora Scenen inleddes av en fabulös Admira Thunderpussy som bjöd på en snygg entre med sina danserskor och sedan rullade det på med framträdanden av bland annat Thomas Sekelius, som så klart sjöng årets Pridelåt One More in The Crowd, regnbågssångerskan Tina Lejonberg, Erik Toro & Mandy Rich och Rein.

Kvällens största applåder fick dock invigningstalaren och transkämpen Aleksa Lundberg, som belyste T:et i vår bokstavskombination i sitt tal. Aleksa inledde med att få applåder från start då hon startade sitt tal med ”Mina damer, mina herrar och icke-binära”. Hon fortsatte med att säga att communityt vunnit många och stora segrar men att kampen är långt ifrån över, och att vi lever i en orolig tid där konservativa krafter är på frammarsch. Aleksa nämnde förföljelserna både i Tjetjenien och Ryssland.

Självklart passade Aleksa på att nämna KDU:s Adam Davidssons tweet i veckan om att ”perversa veckan nu börjat” och underströk att detta måste få allvarliga konsekvenser för honom.
Sparka ut homo- och transfober om ni vill vara trovärdiga i politiska frågor

Aleksa fortsatte med att tala om för alla transungdomar att det blir bättre, men att det tar tid i dom politiska processerna. Hon tryckte också på att vi måste stärka solidariteten inom vårt community, alla krafter behövs, såväl ilskna som progressiva. Ilsken aktivism i kombination med envetet politisk arbete är nyckeln till lösningar.

Under kvällen bjöd Wallmans skickliga artister på ett gäng snygga och medryckande nummer. Ni ser bilder från kvällen här nedan.