Det är 18:e året som RFSL Nord medverkar på Piteå dansar och ler och 12:e året under konceptet Kärlekslandet, som med åren har blivit ett begrepp och numer också är varumärkesskyddat av föreningen.
Tanken är att skapa en oas där alla med fördomsfri attityd, oavsett hur man identifierar eller uttrycker sig, ska kunna umgås och ha kul.
Eftersom arrangemanget i år krockar med Stockholm Pride har många av de norrbottniska hbt-personerna åkt till storstan, men det finns också utflyttade norrbottningar som kommit hem för att vara med på den stora gatufestivalen, som i år lockar med artister som Salem Al Fakir, Oskar Linnros och Kent.
Kärlekslandet har fått sin placering mitt emot stora scenen och torsdagskvällen lockade stora mängder med besökare och fredag och lördag väntas ännu fler.
Årets projektledare Hanna Schimmer från RFSL Nords styrelse och hennes personalstab jobbade hårt med att få alla på gott humör, något som också DJ Emil bidrog med på dansgolvet.
I år har Kärlekslandet dessutom ett tryckartält längst bak, där bara lugna låtar spelas.
Saint-Petersburg’s Drag har tidigare gästat Piteå på Barents Rainbow Festival 2008 och gruppen, under ledning av Andrey Boytsov, turnerar flitigt i Ryssland, där de bland annat har uppträtt i Sibirien.
På repertoaren i Piteå står en blandning av ryska och internationella hits – även lite svenska flirtar i form av Army of Lovers, ABBA och Charlotte Perelli.
Kostymbytena sker i snabb fart och tempot är högt i den professionella showen och publiken i Piteå mottog gruppen med stor entusiasm då de äntrade scenen i Kärlekslandets storta tält under torsdagskvällen.