Idag gick och tittade hundratusentals danskar och tillresta vid Copenhagen Prides parad från Frederiksbergs Rådhus till Rådhuspladsen där festen pågår till midnatt. Prideparaden i Köpenhamn har på allvar satt ner foten och på allvar tagit upp kampen med Stockholm som Nordens största Pride-fest! Senaste åren har företag och organisationer, liksom lokala butiken och barer förstått att Pride är något att satsa på!

Och paraden har äntligen blivit en stor folkfest för hela staden. Flaggor vajar, Microsoft och andra företag har stora vagnar. Ännu har dock inte någon, förutom reseföretaget Spies och bilföretaget Jeep, fattat att vända ut högtalarna bakåt. Trots det är folk glada och såväl Shaabah med orientalisk musik och den judiska delen (som placerats nästan sist) fick dansarna med sig.

Det finns mycket som skiljer Stockholm Pride från Köpenhamns motsvarighet. Medan Dykes on Bikes och Marching for those who can´t öppnar paraden i Stockholm så består inledningen här av en stor dansvagn och först långt, långt senare kommer några politiska inslag. Köpenhamn Pride handlar om öl, fest och mera öl. Och folk har det fantastiskt sjovt!

I grunden handlar det dock om exakt samma enorma folkfest. Men med en stor skillnad. Det är festen som pågår just nu på Rådhuspladsen, i gatorna kring Studiestræde, kring Centralhjørnet, vid Halmtorvet och Kødbyen och snart sagt alla gator i stan. Som svensk undrar en när myndigheterna i våra 70 Pride-städer skall förstå att Pride handlar om respekt, kärlek och fest och att det är hög tid att även vårt land låter festen pågå på gatorna utan konfliktbyggande tramsgränser för var en får dricka upp sin öl eller vatten. Låt folk festa!

Lyckligtvis var en hel delegation från Stockholm Pride på plats – kanske kan vi få se frukterna av utbytet mellan Köpenhamns öppna fest och Stockholm betalkalas redan nästa år? Efter årets Stockholm Pride-park är det dags att på allvar fundera kring utveckling.

Men…. Köpenhamn…. Snälla… Ett kärleksfullt råd. Kan ni tänka på att det är internationell solidaritet som är det absolut viktigaste just nu. På allvar! Inte mängden øl eller dess flödande konsekvens i Pisserenden.

2021 har Köpenhamn EuroGames och hoppas även att samtidigt få WorldPride i ett samarbete med Malmö. Med dagens besked lär 2021 bli en helt galen Pride-manifestation!

I övrigt – København är magiskt! Se Jonas Norén härliga bilder från paraden.