Nära hundra skadade vid Pride-parad

Omkring 1000 personer trotsade hoten från antihomosexuella grupper och deltog i dagens första Prideparad i Belgrad. Protesterna mot Prideparaden ledda av högerextrema grupper var våldsamma och minst ett nittiotal personer skadades, huvudsakligen poliser. 5000 kravallpoliser hade kallats in för att skydda Prideparaden mot de våldsamma motdemonstranterna.
I en kommentar på nyhetslistan Euroqueer skriver Vlatko Salaj från Gay.rs om dagens händelser att ”Serbien är lång från någon form av civiliserat samhälle”.
– Belgrad ser ut som det pågått ett mindre inbördeskrig, trots allt skydd. Detta är inte hur jag ser för mig att kampen för mänskliga rättigheter skall behöva utföras.
I paraden ropades slagord som ”tillsammans mot fascismen” och bland deltagarna gick Svetozar Čiplić ministern för mänskliga-och minoriteters rättigheter. Även EUs representant i Serbien, Vincent Degert, deltog vid paraden liksom representanter från Det Demokratiska Partiet och ledaren för Det Liberaldemokratiska Partiet Čedomir Jovanović.
Polisens insatser uppskattas ha kostat 100 000 Euro och landets president Boris Tadić kommenterade med att säga:
– Staten är redo att ta i med hårdhandskarna mot huliganer.
Trots våldet välkomnar ILGA-Europa att dagens parad genomfördes.
– Idag visade de serbiska myndigheterna att de menar allvar med att visa respekt för alla medborgares grundläggande rättigheter och Europeisk integration, sa idag Linda Freimane i en kommentar från ILGA-Europa där hon konstaterade att Belgrade Pride varit en av de blodigaste i Europa.