Den danska statsminister Lars Løkke Rasmussen, oppositionsledare Mette Frederiksen samt partiledarna från fyra andra danske partier gick med i paraden vid Köpenhamn Pride.

Politikerna var på plats för att visa att de vill ha ett Danmark med mångfald– och kanske för att fiska röster inför nästa Folketingsval som danska statsministern ska sätta datum för inom 10 månader.

Internationella gigant-företagens skräck, danska EU-kommissionär Margrethe Vestager, hade flugit upp från Bryssel för att gå med i Köpenhamn Pride tillsammans med sitt parti, De Radikale. Med i partiets parad-grupp gick också politiker från de Radikales två svenska systerpartierna, Liberalerna och Centern – däribland Johan Vesterlund, 22-årig kommunfullmäktigekandidat i Helsingborg.

Både facket och arbetsgivarföreningen samt stora företag som 7-Eleven, Tuborg, Nordea, IBM, Microsoft och Maersk tog del i paraden med stora avdelningar. Men självklart var också de danska HBTQ-personer med om att måla Köpenhamn i regnbågens färger. Mest humor och självironi hade de kristna HBTQare som gick med bannern ”Her kommer de hellige”.

Köpenhamn ser nu fram emot WorldPride och EuroGames 2021 som också Malmö är med om att arrangera och finansiera. Att Öresundssamarbetet lever, bevisade kommunstyrelsen i Malmö Stad som den 15 augusti beviljade ett stort millionbelopp till WorldPride-projektet.

WorldPride/EuroGames i Köpenhamn och Malmö hållas 12 – 22 augusti 2021. Du kan läsa mer på evenemangets hemsida: www.copenhagen2021.com