Harvey Milk Stiftelsen grundades för nio år sedan för att bedriva global aktivism för en mer jämlik värld. Och allt började på en legendtät tillställning hos ingen mindre än USA:s förra president.
– Jag tog emot frihetsmedaljen från Barack Obama under en stor ceremoni med många inbjudna. Jag var där med Desmond Tutu, Sidney Poitier och Chita Rivera. Alla dessa ikoniska människor. Den enda förutom mig som tog emot priset åt någon annan var Kara Kennedy som tog emot i sin far Teds ära. Desmond Tutu sa till Kara ”Jag älskar verkligen vad du gör för stiftelserna efter dina två farbröder.” Sen vände han sig till mig och sa ”allt jag vet är att du talar för familjen men var är Harvey Milks stiftelse?”
– Så det var Desmond Tutu som utmanade mig. Han sa att människor diskrimineras för att de är kvinnor eller icke-vita men inte överallt, men hbtq-personer diskrimineras överallt. Och han sa: ”Din farbror var en martyr, han offrade sitt liv med den kunskapen. Det gör honom annorlunda. Du måste sprida denna kunskap över världen.”
Mitt under sin politiska karriär mördades Milk och San Franciscos dåvarande borgmästare av Dan White, av en annan ledamot av stadsfullmäktige som avgått men ville ha sitt jobb tillbaka.
– Jag var 17 år när min farbror mördades. Det var mitt första år på universitet och jag kom ut samma natt som han dog. Harvey visste att jag var gay även om han aldrig tog upp det med mig. Jag gjorde mitt första event några månader efter mordet. Den kända aktivisten Frank Kameny, som startade en av de första gayorganisationerna och var den första som stämde USA:s federala regering, frågade mig om jag ville hålla ett tal som Harveys brorson, och det gjorde jag. Han tyckte jag var jättedålig och sa ”du är inte alls som din farbror, gör inte om det”. Det var förkrossande.
Men kritiken skrämde inte bort honom från den politiska aktivismen. Kort efter anslöt han sig till kvinnokampen och den nationella organisationen för kvinnor där han inspirerades.
– 1985 gick jag på en konferens för UN Decade for Women i Nairobi, Kenya. En liten aboriginer som var ledare i Australien inledde konferensen, hon kunde knappt nå upp till talarpodiet. Hon sa ”om du kommit hit för att stötta ursprungsfolk, kvinnor eller icke-vita, om du kommit hit för att du vill hjälpa oss – gå hem. Vi har inget att göra tillsammans”. Det blev dödstyst. Efter att hon låtit tystnaden hålla i sig ett tag sa hon ”men om du kommit för att du förstår att din frigörelse är bunden med min – i så fall låt oss samarbeta”.  Det har suttit kvar hos mig.
Stuart har besökt flera Pride-festivaler världen över, inklusive en av de första baltiska i Vilnius, Litauen där han gick i paraden med vår förra EU-minister Birgitta Ohlsson. Protestanter kastade ägg på dem och när Ohlsson ville torka bort dem stod Stuart på sig. Hans budskap till pressen var ”Ni kan stoppa budbäraren men ni kan aldrig stoppa budskapet.”
– Jag kom precis tillbaka från baltiska Pride i Riga förra månaden och i slutet av dagen är det lokalbefolkningen som är hjältarna, som tar av sig sina masker och gör sig själva synliga. I Riga gick jag i paraden och en man i 40-årsåldern kom fram till mig. Han sade att han sett mig på deras Pride för tre år sedan och ville tacka mig. Han hade en baseballkeps och solglasögon på sig. När jag frågade om han ville ta av sig solglasögonen svarade han att han inte ville bli sedd men hoppades att en dag ha modet att komma ut. Det var inga företag som marscherade i den paraden så att Levi’s gör Pride över hela Europa och Sydamerika är viktigt eftersom det sänder ett budskap om acceptans.
Levi’s släppte i år en Pride-kollektion tillägnad Harvey Milk. Jeansföretaget samarbetar också med Stuarts stiftelse.
– De kontaktade oss för att fråga om något slags samarbete för fem år sedan. När hiv drabbade vår community var Levi’s det första och på den tiden enda företaget som stod med både hbtq-personer och de som fått hiv. Levi’s är ju ett familjeägt företag och Bob Haas, avlägsen brorson till Levi Strauss, var en av de första företagsledarna som inte var hbtq men stöttade dem. Detta under en tid när sjukhuspersonal inte ville gå in i samma rum som hiv-patienter och Bob både kramar och marscherar med dem. Så Levi’s har en fantastisk erfarenhet av stöd och de behandlar de grupper de jobbar med varsamt.
2008 hade filmen Milk premiär som gjorde Harvey och hans arbete känt världen över. Biografin gav också huvudrollsinnehavaren Sean Penn en Oscar för bästa manliga huvudroll, och självklart var Stuart på plats.
– Jag hade aldrig fått gå på Oscarsgalan om det inte var för filmen, och jag hade dessutom bra platser. Under kvällen gav jag ett brev till Sean Penn som min farbror skrivit och han lade det i sin ficka för tur, det tog mig månader att få tillbaka det från honom. Jag har inte sagt det här till pressen förut, och Sean kanske inte uppskattar det. Men han trodde att han fått det som en gåva, och inte ett lån. När vi senare gjorde ett event på Harvey Milks dag i Kalifornien bad han om ursäkt och gav som tur var tillbaka det.

Andreas Samuelson