Regnbågsankan bjöd i Helsingfors på en show i lördags där minoriteter lyftes fram på olika sätt. Och inte bara hbt-folks. En show som startade  med att man kärleksfullt drev med finlandssvenska hbt-personer till 40-års-jubilerande ”In the navy” och avslutades med att a capellafruppen  ”The friends of Dorothy” läste FN:s deklaration om mänskliga rättigheter innan de gjorde en succéversion av Lady Gagas ”Born This Way”.

Den finlandssvenska Regnbågshelgen delar även ut ett årligt pris; Guldankan. I år gick det till Nicole Stambej och Tobias Larsson för deras betydelsefulla arbete med hbtqia+ ungdomar.

Kvällens stämning kan verkligen beskrivas som att vi alla hör tillsammans. Komikern Pernilla Hammargren skämtade om att Sverige inte har en regering och att när hennes son hade sina superhjältar skapade hon en ny Muminmamma. Jamie MacDonald drev med sig själv och hur han som kanadensare i det tvåspråkiga Finland försökt lära sig svenska. Samt det här behovet av att komma ut. Plötsligt berätta för elektrikern att man är transsexuell och en gång varit kvinna.

Och sedan var det improvisation. Den professionella improgruppen Stjärnfall ställde till med scener samt en minimusikal helt efter publikens påhitt. Och vem hade trott på en kärleksstory där en motorsågande man efter 15 år av misstag möter sin ex-fru och dotter på en pridefestival där dottern korrigerat kön och deras fästing som husdjur är ett av problemen….. En sådan musikal kan inte skrivas men är superkul när man vet den improviseras fram. 

Stjärnfalls pianist Sarluska Salla Marianne hade även under kvällen en dubbelroll då hon sjunger i a capellagruppen The Friends of Dorothy. En grupp vars namn är värt att lägga på minnet och som sjunger på olika minoritetsspråk.